Luciakandidat 7 Wilma Grönqvist: Lucia ska skingra höst- och vintermörkret

Luciakandidat 7 Wilma Grönqvist är full av sol i sinnet och vill sprida hopp och glädje till alla människor och djur hon möter. Hemma i Karis har lucia varit av stor betydelse i flera generationer.

Luciakandidat 7, WIlma Grönqvists favoritställe är i närheten av familjens djur. 
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
08.11.2022 07:00

Varför ska läsarna rösta på dig som Finlands lucia? 

–  För att jag älskar att sprida glädje. Som person är jag sprallig, glad och energisk. Jag har ett barnsligt sinne men är också bra på att lyssna och hjälpa människor. Det är också en orsak till att jag valt yrket som sjukskötare.

Vilken roll anser du lucia har i dag? 

– Lucia har en jätteviktig roll. Hon är en solstråle under den mörka tiden på året som ger tröst och sprider glädje till personer i alla åldrar.

Vem har nominerat dig? 

– Min mamma, hon ville redan nominera mig för flera år sedan men först nu känner jag att jag verkligen förstår innebörden i lucias uppdrag, det är en så stor uppgift. Luciatraditionen har alltid varit starkt närvarande i vår familj och släkt, min mormor var Finlands lucia 1958 och min mamma och jag har lussat på ålderdomshem i flera års tid.

Vem vill du helst lussa för? 

– Alla, barn och äldre, så många som möjligt.

Vilket slags mörker ska skingras den här hösten? 

– Allt från världshändelser till vardagliga bekymmer. Lucia ska skingra både höst- och vintermörkret och den stress och oro som finns i familjer.

Hur håller du dig i form? 

– Jag kramar om mina familjemedlemmar och våra djur. Hemma i Karis har vi katter, en hund, höns, tupp, kaniner och fiskar. Genom att umgås med kompisar och inte vara ensam mår jag bra.

Wilma Grönqvist, kandidat 7

Ålder: 22 år.
Hemort: Från Karis i Raseborg, bosatt i Helsingfors.
Familj: Mamma, pappa, styvpappa, fyra syskon, två katter, hund, fiskar, höns, tupp och kaniner.
Gör: Studerar till sjukskötare.
Musikintresse och vitsord: Wilma har spelat klarinett i nio år och sjungit i kör i tio år. Senaste musikvitsord var 9.
Sjunger helst: As I lay me down av Wictoria Johansson.
Tv-program: Friends.
Hobbyer: Dansar, spelar innebandy och sjunger. 

Har du jobbat med välgörenhet? 

– För tillfället jobbar jag med Folkhälsans program Familjekraft i vardagen. Jag brukar också jobba som frivillig på ålderdomshem.

Vem är din förebild? 

– Min mormor, hon finns inte med oss i dag men hon brydde sig väldigt mycket om alla. Hennes omtänksamhet och medmänsklighet var inspirerande.
Wilma Grönqvist lussade redan som bebis.

Vilken nyhet har påverkat dig det senaste året? 

– Coronapandemin. Att inte ha möjlighet att få vara nära människor var jättejobbigt. I vardagen funderar jag också mycket på miljön och hur djur behandlas i dagens samhälle, och på hur jag kan leva miljövänligt.

Var finns ditt smultronställe? 

– Mitt favoritställe på jorden är nog nära våra djur. De fyller mig med energi och kärlek.

Vad har du för framtidsdröm?

– Mina drömmar är kopplade till mitt yrke inom vården, att jag får syssla med något som gör skillnad och som jag älskar. Nu utbildar jag mig till sjukskötare men jag brinner lite extra för tanken på att bli barnmorska någon dag, att få hjälpa nya liv till världen och stödja föderskorna.

ANDRA LÄSER