Kurz fördömer angrepp på judisk ledare

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz fördömer attacken på en ledare för judiska församlingen i Graz i lördags. Mannen, Elie Rosen, angreps med en träpåk utanför stadens synagoga, som nyligen vandaliserats.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.
Rosen lyckades klara sig undan oskadd genom att ta skydd i sin bil. Polisen i Steiermark, där Graz ligger, är nu på jakt efter gärningsmannen, skriver nyhetsbyrån APA. Även författningsskyddet är inkopplat.
"Jag är skakad av angreppet på ordföranden för judiska församlingen i Graz, Elie Rosen. I Österrike finns det ingen plats för antisemitism", skriver Kurz på Twitter, och lovar att göra allt för att den skyldiga ska lagföras.
I fjol registrerades 550 antisemitiska incidenter i Österrike, en ökning med nästan 10 procent från 2017, enligt en rapport publicerad i maj.
Kurz har själv kritiserats för sitt parti ÖVP:s tidigare samarbete med nationalistiska FPÖ, som grundades av tidigare nazister och även på senare tid ertappats med kopplingar till högerextrema miljöer. När FPÖ satt i regering 2000 frös Israel relationerna med Wien, bland annat på grund av dåvarande partiledaren Jörg Haiders hyllning av Adolf Hitlers arbetsmarknadspolitik.
Sedan januari delar dock ÖVP regeringsmakten med De gröna.

ANDRA LÄSER