Kimmo Timonen är den förenande länken mellan HIFK och familjen Biden

HIFK-spelskjortan som dök upp i det amerikanska Thanksgiving Day-firandet är fortfarande ett mysterium. Men den tidigare NHL-spelaren Kimmo Timonen kan ha ett finger med i spelet.

USA:s president Joe Biden firade tacksägelseveckoslutet i staden Nantucket i Massachusetts tillsammans med stora delar av sin familj, också barnbarnet Maisy Biden (till höger). Familjen deltog bland annat i festligheterna ute på stan när man tände julljusen i stadens julgran.
Petra Miettinen
29.11.2021 19:14 UPPDATERAD 30.11.2021 10:03
Det är den tidigare hockeyspelaren Lennart Petrell som öppnar upp frågan om hur det kommer sig att Joe Bidens barnbarn Maisy Biden bar en HIFK-spelskjorta under förra veckans Thanksgiving-firande i USA.
Presidentfamiljen Biden firade högtiden i Nantucket i delstaten Massachusetts, där man bland annat deltog i öppnandet av julgatan. Då fotograferades 20-åriga Maisy Biden iklädd den röda spelskjortan från Helsingfors.
Petrell spekulerade om spelskjortans ursprung i podcasten Liigalize, där han tillsammans med Aki Linnanahde pratar om inhemsk ligaishockey, men också om andra fenomen i hockeyvärlden. Lennart Petrell gissar att den finländska NHL-legenden Kimmo Timonen står bakom skjortan.
Joe och hans hustru Jill Biden besökte Finland 2011, då han var på statsbesök i egenskap av vicepresident i USA. Då var fru Biden mycket intresserad av NHL-hockey och hade hört sig för om var man kan se på ishockey i Helsingfors.
– Fru Biden lär ha frågat i receptionen i hotell Kämp om man kan se NHL-matcher i Finland. Då hade personalen i receptionen upplyst henne om att man spelar högklassig ishockey i Finland, berättar Petrell i det senaste numret av Liigalize.
Det förblir dock oklart huruvida paret Biden faktiskt gick och tittade på en lokal hockeymatch i Helsingfors den gången. Det är nämligen så att Jill Biden har haft en tidigare koppling till finländsk ishockey, och det är just Kimmo Timonen.
Då Timonen spelade i NHL-laget Philadelphia Flyers stödde han det lokala barnsjukhuset och samtidigt var Jill Biden ordförande för sjukhusets styrelse. Så de två har träffats.
– Det är oklart när spelskjortan har skaffats. Men Kimmo Timonen är en förenande länk mellan spelskjortan och Maisy Biden, slår Lennart Petrell fast.

ANDRA LÄSER