Missade du de här artiklarna förra veckan? Här är fem av läsarnas favoriter

Varje vecka publicerar HBL hundratals artiklar. Här är fem av läsarnas favoriter från veckan som gick.

Hjältepolisen Teemu Heikkilä hoppade genast i då han såg de nödställda som hamnat i vattnet
En allvarlig och ovanlig olycka utspelade sig i Helsingfors centrum på torsdagen, då en personbil med sex personer i körde ner i vattnet vid Salutorget. Historien fick ett lyckligt slut, bland annat tack vare en rådig konstapel och två handlingskraftiga sommarjobbare.
Här kan du läsa om olyckan och se polisens ingripande. HBL har också intervjuat de två sommarjobbarna här och polisen här.
Hur länge ska vi bära munskydd? HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi efterlyser ett svar, med tanke på att våra nordiska grannländer har hävt sina munskyddsrekommendationer i takt med att läget lättat.
"Munskyddsrekommendationen får inte bli en moralisk plikt utan ska vara en nödvändighet, baserad på fakta", skriver Yläjärvi i ledaren, som kan läsas här.
Kan man fråntas sitt medborgarskap retroaktivt, om det visar sig att man borde ha blivit av med det för 40 år sedan? Det frågar sig juristen Ingrid Krogius, bosatt i Sverige men uppvuxen i Finland. Hon har röstat i finska val sedan 90-talet och är registrerad i Kantasystemet, men när hon skulle förnya sitt pass fick hon plötsligt avslag.
– Det känns som en käftsmäll, säger Krogius.
Läs mer om det kvistiga fallet här.
Åbo kasern bakom glaspalatset ska livas upp. Under ledning av Konstsamfundet ska kasernen, som tidigare var busstation, förvandlas till ett nöjescenter med biografer, restauranger, en paviljong och en scen.
Hela projektet har döpts till Kulturkasernen.
– Konstsamfundet har åtagit sig att på lång sikt utveckla kvarteret Glaspalatset till en mångsidig, urban kulturoas mitt i Helsingfors, säger vd Stefan Björkman.
Läs mer om planerna här.
Smittspridningen under sommaren har varit högre än någon gång tidigare under pandemin. Men vad kan vi vänta oss av hösten, med tanke på att vaccineringen nu är långt gången? HBL bad Asko Järvinen, överläkare i infektionssjukdomar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, att analysera den närmaste framtiden.
Han är oroad över spridningen bland studerande och ungdomar, men påpekar också att vaccinationerna sänker risken att bli sjuk avsevärt.
Du hittar artikeln här.

ANDRA LÄSER