THL: "Skaffa fullt vaccinationsskydd innan resan"

Vill du åka till Medelhavet i vår eller under sommaren? Då ska du kolla att det inte har gått mer än nio månader sedan din senaste vaccindos.

26.04.2022 05:00 UPPDATERAD 26.04.2022 09:48
De senaste veckor har restriktionerna avvecklats i snabb takt i Finland. Men den som vill åka utanför landets gränser gör klokt i att kolla upp vilka coronarestriktioner som gäller. Regler och restriktioner varierar stort mellan olika länder i Europa.
I dag behöver en frisk, vuxen som fått två vaccindoser och som haft covid-19 inte en tredje vaccindos med tanke på skyddet vaccinet ger, enligt Institutet för hälsa och välfärds (THL) rekommendationer. Däremot kan man ta en tredje vaccindos om det behövs med tanke på resandet eller andra tungt vägande skäl.
– Snabba förändringar i covid-19-epidemisituationen är fortfarande möjliga. Därför rekommenderar vi alla som ska resa till utlandet att skaffa ett fullt coronavaccinskydd innan resan. Rekommendationen gäller alla resenärer som har möjlighet att få coronavaccination i Finland, säger docent Jari Jalava, ledande sakkunnig på THL:s enhet för smittskydd och vaccinationer.
Motiveringen till att resenärer ska vaccinera sig är att de vaccin som ges i Finland ger ett ganska bra skydd mot covid-19, och att den tredje vaccindosen ger ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom. Dessutom minskar vaccinen antalet infektioner och hur mycket infektionen smittar.
Exakt vad ett fullt coronavaccinskydd innebär skiljer sig mellan olika grupper i Finland. Personer över 80 år, personer som bor på äldreboende eller personer som har kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas fyra doser. Vuxna personer utan grundsjukdomar rekommenderas tre doser.

Lapptäcke av reserestriktioner

Inom Norden har inreserestriktionerna slopats. Men vilka coronarestriktioner som gäller i ett specifikt land lönar sig att kolla upp före resan. EU-kommissionen, Europarådet och EU-parlamentet har försökt utfärda bestämmelser och rekommendationer om hurdana reserestriktioner ska vara, men alla medlemsländer följer dem inte.
I januari 2022 uppdaterade EU sina regler för reserestriktioner. Grundregeln är att EU-länder ska acceptera vaccinbevis som intygar att det har gått max 9 månader sedan den senaste vaccindosen. Det gäller till exempel för Spanien, Italien, Grekland, Cypern och Österrike.
I praktiken betyder det att många finländare som fått sin andra vaccindos mot covid-19 sommaren 2021 behöver ta en tredje dos eftersom det gått över 9 månader sedan den andra sprutan. För en tredje dos finns i dagsläget ingen bortre tidsgräns.

Många unga skippade tredje dosen

I dag har drygt 80 procent av finländarna tagit den första vaccindosen, 77 procent den andra dosen, och drygt 50 procent den tredje.
– Framför allt bland unga finns det många som inte har en tredje vaccindos. Det kan bli ett problem när man reser, säger Jalava.
Han konstaterar att många unga har haft covid-19, men att det inte hjälper om personen inte fått ett officiellt intyg på att hen haft sjukdomen. Ett officiellt intyg på att man haft covid-19 gäller i 180 dagar (sex månader).

"Pandemin är inte över"

Jalava anser att reserestriktionerna i dagsläget inte spelar en så stor roll eftersom smittspridningen redan är så stor. Men omikronvarianten lärde oss att situationen kan förändras fort och det ska man vara beredd på, säger han.
– Man måste också förbereda sig på hur man kommer bort eller hur man får vård om något oväntat händer. Pandemin är inte över än, även om riskerna blir mindre när antalet smittade globalt sjunker.
Om du haft covid-19 och fått ett officiellt intyg gäller det i sex månader. Du kan också uppvisa ett negativt PCR-test, men Jalava varnar för att köerna till dem kan vara långa.

Resereglerna

Sverige – inga covid-19-restriktioner.
Danmark - inga covid-19-restriktioner.
Norge – inga covid-19-restriktioner.
Island - inga covid-19-restriktioner.
Estland – medborgare i EU-länder behöver inte visa vaccinationsintyg eller negativt covid-19-intyg.
Spanien, Italien och Österrike – alla resenärer som är äldre än tolv år måste visa upp ett vaccinationsintyg, bevis på tillfrisknande från covid-19 eller ett negativt coronatest.
Det ska ha gått minst 14 dagar och max 270 dagar (9 månader) sedan den senaste vaccindosen av primärvaccinationen. Om det gått mer än 270 dagar ska vaccinationsintyget innehålla ett bevis på att en boosterdos har getts.
För personer under 18 år räcker det med primärvaccinationen, alltså två doser.
Thailand – särskilda restriktioner beroende på provins, läs mer på Utrikesministeriets hemsida.
Grekland – alla resenärer måste visa upp ett vaccinationsintyg, bevis på tillfrisknande från covid-19 eller ett negativt coronatest.

ANDRA LÄSER