De här grupperna demonstrerar på självständighetsdagen – polisen ser på NMR som tidigare år

Också i år ordnas flera manifestationer i Helsingfors på självständighetsdagen. Nordiska motståndsrörelsen får demonstrera, även om hovrätten har beslutat att den nazistiska organisationen ska upplösas.

Aktiva i Nordiska motståndsrörelsen tände facklor under sin demonstration. Hovrätten har beslutat att rörelsen ska upplösas men NMR har ansökt om besvärsrätt till Högsta domstolen.
Olika demonstrationer har blivit ett mer eller mindre fast inslag på självständighetsdagen inte minst i huvudstadsregionen. I år har Helsingforspolisen hittills fått anmälan om fyra större manifestationer samt några mindre, enligt äldre konstapel Ben Sjöroos.
På eftermiddagen samlas Kohti vapautta, "mot friheten", i Kajsaniemi och rör sig sedan genom Berghäll till Tölö – en rutt ny för i år. Organisatörerna beskriver sig som nationalsocialistiska, nazistiska Nordiska motståndsrörelsen gör reklam för marschen på sin sajt och bland annat Soldiers of Odin har meddelat att man deltar.
Samtidigt hålls demonstrationen Helsingfors utan nazister med start på Narinken och avslut i Edesviken. Arrangörer är bland andra Helsingfors vänsterunga och anarkistiska A-ryhmä. Stödorganisationer är till exempel Stop Deportations och Unga gröna.
Studenterna vid Helsingfors universitet genomför sitt traditionella fackeltåg, som ordnats sedan 1951, med kransnedläggning vid Sandudds begravningsplats klockan 17.
Klockan 19 samlas sedan 612-marschen på Tölö torg. Det fackeltåget, som arrangeras för femte gången, avslutas i Sandudd. Arrangörerna till 612-tåget uppmanar alla "fosterländskt sinnade" att delta.
Nordiska motståndsrörelsen uppger själv på sin sajt att en stor del av NMR-medlemmarna i Kohti vapautta-marschen tidigare har fortsatt hit. Med har också aktiva från till exempel Suomen Sisu och Finnish Defence League gått. Teemu Lahtinen som enligt Yle är en av dem som har startat 612-tåget är sannfinländare.
Arrangörerna till fackeltåget uppmanar alla "fosterländskt sinnade" att delta.

Instruktioner från polisstyrelsen

Egentliga Finlands hovrätt har beslutat att Nordiska motståndsrörelsen ska upplösas, men NMR har överklagat domen och som HBL tidigare har rapporterat tolkar polisen den pågående rättsprocessen som att rörelsen kan demonstrera på samma sätt som tidigare även i år.
Polisstyrelsen har ändå gått ut med instruktioner till polisstationerna inför självständighetsdagen eftersom frågan om NMR varit så aktuell. Enligt polisinspektör Konsta Arvelin är ett besked just att polisen ser på NMR:s verksamhet som tidigare.
Samtidigt talar han om en trestegsmodell som beskriver polisens ingripande. På det andra trappsteget finns sådant agerande som kanske inte bryter mot lagen men som inte anses accepterat i Finland. Några entydiga gränsdragningar finns enligt Arvelin inte, men han nämner bland annat nazisthälsningar som exempel på beteende som kan ingå här.
Konsta Arvelin säger ändå att det handlar om bedömningar i varje situation. Alltid är det enligt honom inte ändamålsenligt att ingripa direkt, till exempel om det handlar om stora folkmassor.

Inkallade poliser

Enligt Ben Sjöroos på Helsingforspolisen kommer insatsen att vara omfattande på torsdag, och poliser har kallats in också från andra distrikt.
– Vår uppgift är att säkra mötes- och yttrandefriheten för alla medborgare, säger han.

Hur ska de som vill röra sig i Helsingfors den 6 december tänka?

– Jag och vi vill tänka att Helsingfors är en lika säker stad på självständighetsdagen som alla andra dagar och att man kan röra sig på samma sätt då som alla andra dagar.
Tio personer greps i samband med demonstrationerna i fjol. Thomas Wallgren är universitetslektor och medlem i Helsingfors stadsfullmäktige för SDP, och har de senaste åren fungerat som frivilligt medborgarvittne vid demonstrationerna. Han bedömer att de trots gripanden och enskilda incidenter har gått förhållandevis lugnt till.
Kaisa Liljanto, som är en av arrangörerna bakom Helsingfors utan nazister, säger att den demonstrationen kommer att ordnas "så länge som ytterhögern marscherar".
– Det måste finnas en motkraft.
Demonstrationen beskrivs ibland som anarkistisk, men Liljanto vill betona antifascism som det som förenar arrangörerna och dem som deltar. Hon välkomnar allt från bebisar till mormödrar och talar om ett försvar av grundläggande mänskliga rättigheter och frihet.
Helsingfors utan nazister var enligt arrangörerna den största manifestationen på självständighetsdagen i fjol, med omkring 3 000 deltagare.
Soldiers of Odin deltog i Kohti vapautta-marschen i fjol tillsammans med bland annat Nordiska motståndsrörelsen.

ANDRA LÄSER