Nordiska statsministrarna höll första mötet med Finland och Sverige på väg in i Nato

– Norden är inte ett hot mot någon, vi ser bara till vår säkerhet, sade den norska statsministern Jonas Gahr Støre, med riktning Ryssland när han och hans kolleger berättade vad de hade diskuterat under sitt inofficiella möte i Oslo.

Norges statsminister Jonas Gahr Störe är värd för de nordiska statsministrarnas möte i Oslo. De möter också den tyske förbundskanslern Olaf Scholz.
Richard Nordgrenrichard.nordgren@hbl.fi
Lars Larsson/TT
15.08.2022 18:32 UPPDATERAD 15.08.2022 19:28
Ett huvudtema i diskussionerna i det nya Munchmuseet i Oslo mellan Norges Jonas Gahr Støre, Danmarks Mette Frederiksen, Finlands Sanna Marin, Islands Katrin Jakobsdóttir och Sveriges Magdalena Andersson var säkerhetspolitik på grund av Rysslands brutala krig i Ukraina.
Unisont lovade statsministrarna att stöda Ukraina också i fortsättningen.
Gahr Støre kallade mötet historiskt eftersom de nordiska statsministrarna träffas för första gången efter att Finlands och Sveriges Natoprocesser är i gång.
– Att Finland och Sverige söker medlemskap är ett historiskt skifte för nordisk säkerhetspolitik och försvarssamarbete, konstaterar den norska statsministern och fortsätter:
– Min ambition är att vi ska göra ett redan bra samarbete ännu tätare. Därför har den norska härens chef Eirik Kristoffersen deltagit i det inofficiella statsministermötet.
Den svenska statsministern konstaterade att det inte finns någon återvändo till det Europa som fanns före den ryska attacken.
– Vi får inte låta Ryssland vinna det här kriget, sade Magdalena Andersson.
Sanna Marin poängterade att man inte är ute efter att skapa ett "nordisk block" inom Nato, utan Finland och Sverige förstärker hela försvarsalliansen.
Hon konstaterade också att alla de nordiska länderna har sina styrkor både när det gäller de olika ländernas bakgrund och historia ur ett försvarsperspektiv.
Marin nämnde de ökade finländska försvarsanslagen och jaktplansköpet som exempel.

Träffar tyska kanslern

Statsministrarna har inte bara diskuterat säkerhetsläget i Europa utan också klimat- och miljöfrågor, grön omställning och hur haven runt Nordens kuster ska hållas livskraftigt.
Under dagen träffar statsministrarna också den tyske förbundskanslern Olaf Scholz för att diskutera säkerhetsfrågor, men det som säkert också blir aktuellt är hur Tyskland ska kunna lösa den energikris landet är i när tillgången till rysk gas har strypts.
Jonas Gahr Støre har gjort en helomvändning när det gäller att begränsa den norska energiexporten. För en tid sedan var han ännu emot en begränsning eftersom det skulle bryta mot internationella avtal.
I en intervju i tidningen Aftenposten på söndagen säger han att tillgången till kraft i hemlandet måste säkras.
– Det betyder att exporten genom bland annat Nordlinkkabeln till Tyskland kan stoppas. Också exporten till Danmark och Sverige kan drabbas, säger Gahr Störe till tidningen.
Till TT säger Gahr Støre att en begränsning inte är aktuell nu.
– Jag kan inte se att det är aktuellt i en nära framtid. Men det ligger inte i någons intresse att vattenmagasin töms. Det vore en katastrof för oss och andra.
Hans svenska kollega, statsminister Magdalena Andersson, hävdar att hon inte är oroad.
– Det här är något som de sitter och funderar på och vad som skulle hända i ett helt annat läge än i dag. Vi har inga indikationer på att de tänker sig att stoppa export till Sverige, säger Andersson till TT:s utsände i Oslo.

Välkomna till Nato

Den tyska förbundskanslern Scholz konstaterade att han var glad över att kunna önska Finland och Sverige välkomna in i Nato och upprepade stödet till Ukraina på alla plan: ekonomiskt, militärt, humanitärt och diplomatiskt.
Scholz sa också att han respekterar de norska besluten när det gäller energifrågor och att Europa och Norden strävar efter att frigöra sig från den ryska fossila gasen genom att utarbeta förnybara energilösningar.
När det gäller frågan om ryska turister och deras visum finns det inte en enhetlig nordisk eller europeisk linje. Finland har en mycket strängare syn på visumpolitiken än vad Tyskland har. Enligt Scholz är det inte de ryska turisterna som har startat ett krig. Sanna Marin vill att frågan ska behandlas på EU-nivå medan den svenska statsministern Magadalena Andersson vill "vänta och se".
Uppdaterade 19.05 med kommentarer av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

ANDRA LÄSER