Rabiesrädsla får USA att stoppa hundimport

USA:s smittskyddsmyndighet CDC kommer att införa ett tillfälligt importstopp av hundar från 113 olika länder som klassas som högriskländer för rabiessmitta. Bland länderna återfinns bland annat Ryssland, Kina, Indien, Pakistan och Belarus.

Importstoppet införs bland annat efter att myndigheten upptäckt att många hundar haft förfalskade vaccinationsintyg. Arkivbild.
TT-Reuters
15.06.2021 06:30
På sin hemsida skriver CDC att "tillfälliga åtgärder är nödvändiga för att skydda hälsan hos importerade hundar och för att skydda allmänheten mot rabiesvirus".
Beslutet fattas efter att myndigheten märkt en kraftig uppgång av antalet hundar som importeras till landet under förfalskade intyg som visat att djuren vaccinerats mot rabies.
En annan faktor som ligger bakom beslutet uppges vara att coronapandemin fått flera länder att ställa in vaccinationer, så som rabiesvaccinationer, för många hundar.
Importstoppet, gäller från och med den 14 juli, innefattar alla typer av hundar inklusive valpar, blindhundar och amerikanska hundar som vistats i högriskländerna. Det kommer även att innefatta hundar som importeras från icke-högrisksländer om djuren under det senaste halvåret vistats i ett högriskland.
Enligt CDC:s siffror importeras strax över en miljon hundar årligen till USA, importförbudet kommer uppskattningsvis att påverka 6 procent av hundimporterna.

ANDRA LÄSER