Polisen inleder förundersökning om artikel om Wille Rydman

Helsingforspolisen har inlett en förundersökning om Helsingin Sanomats artikel om den samlingspartistiska politikern Wille Rydman.

Helsingforspolisen utreder om Helsingin Sanomats artikel om Wille Rydman är grov ärekränkning och spridande av information som kränker privatlivet.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
19.08.2022 10:46
Det var i mitten av juni som Helsingin Sanomat publicerade en artikel där ett antal kvinnor berättade att Wille Rydman betett sig olämpligt mot dem.
Rydman är kommunalpolitiker i Helsingfors och riksdagsledamot för Samlingspartiet, och har efter publiceringen avsagt sig en stor del av uppdragen, i alla fall tillfälligt.
I juli gjorde han en polisanmälan av artikeln. Polisen gjorde en förutredning och har nu beslutat att inleda en egentlig förundersökning i fallet.
"Brottsrubriceringar i begäran om utredning är grov ärekränkning och spridande av information som kränker privatlivet", säger kriminalkommissarie Juha-Matti Suominen i ett pressmeddelande och tillägger att rubriceringarna ännu kan preciseras under förundersökningens gång.
Helsingforspolisen uppger inte själv att det handlar om om just Rydman-artikeln, men han delar polisens pressmeddelande på Twitter, och meddelade efter publiceringen att han planerar en polisanmälan.
Samtidigt pågår en förundersökning där Rydman är misstänkt för sexualbrott. Centralkriminalpolisen gick i mitten av juli ut med att det handlar om ett fall som skett 2015 och där målsägande är en vuxen person.
Enligt Centralkriminalpolisen har man öppnat upp förundersökningen på nytt efter att man fått tilläggsinformation, sett till den förutredning som gjordes 2020 och som inte ledde till förundersökning.

ANDRA LÄSER