Mycket väsen – men fullt allvar – kring apkoppor

Nej, det finns ingen omedelbar risk för en global pandemi eller lockdown till följd av apkoppor. Samtidigt förblir vi trots coronapärsen blinda inför mekanismerna genom vilka nya virus smyger sig in vår civilisation – tills de skapar akuta problem.

Under våren och sommaren har ett stort antal fall av apkoppor hos människor upptäckts i länder där sjukdomen normalt inte förekommer.
LedareTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
29.07.2022 10:02
Det känns surrealistiskt: hade vi inte förtjänat en mental paus från globala smittor? På lördagen utlyste Världshälsoorganisationen WHO ett globalt ”hälsonödläge” – organisationens allvarligaste varning – kring apkoppor. WHO är bekymrad över att sjukdomen, som vanligen förekommer på den afrikanska kontinenten, nu spridits till platser där den aldrig påträffats förut, främst i Europa. Alltså vill WHO visa sig proaktiv, i synnerhet efter att ha ådragit sig flera slevar kritik för yrvaket handlande under den första coronavintern.
Till skillnad från coronaviruset är spridningen av apkoppor relativt begränsad. I nuläget kännetecknas smittan av kroppskontakt inom en viss riskgrupp. I hela 98 procent av de hittills rapporterade fallen drabbas queera personer. Över hälften av de europeiska fallen har observerats i Storbritannien, Tyskland och Spanien – där smittan förmodas ha fått spridning vid prideevenemang. Apkoppor smittar via fysisk kontakt med en person som är infekterad, antingen sexuellt eller via nära hudkontakt. Kondom skyddar inte, och smittbärare kan vara symtomfria i veckor.
Det är viktigt att minnas att apkoppor inte är specifikt sexuellt överförbara, de kan lika väl spridas på dansgolv i nattklubbar, eller på dagis- eller skolgårdar. Att politisera ett virus leder ingenvart, det har vi sett under covid.

ANDRA LÄSER