Allt färre betalar med kontanter i Finland. Antalet som använder kontanter vid sina inköp har sjunkit med 37 procent de senaste tio åren.
På kaféet Johan & Nyström på Skatudden i Helsingfors kan man sedan år 2016 inte längre betala med kontanter. Enligt butikschef Hanna Piispanen har övergången gått mer eller mindre smärtfritt.
– Våra kunder är förstående och 95 procent betalar gladeligen alltid med kort. Emellanåt har vi kunder som bara vill betala kontant, men de blir färre och färre, säger Piispanen.
Enligt Piispanen är det smidigt med betalkort för att det inte sker några räknefel. Det går också snabbare att avsluta arbetsdagen för att man inte behöver räkna mynten i kassan.
Att majoriteten av finländarna, 85 procent, betalar sina dagliga inköp med kort är dock inte ett tillräckligt starkt argument för att ta bort möjligheten till att betala med kontanter i framtiden.
Konkret trygghet
Enligt Päivi Heikkinen, avdelningschef för betalningssystemsavdelningen på Finlands bank, är det viktigt att ha kontanter av flera anledningar.
– Kontanter är fysiska pengar som duger som betalning mer eller mindre överallt. Skulle det bli en kris duger de överallt. Det enda som behövs är någon som har bröd och havregryn, som man kan betala för, säger Heikkinen.
En annan anledning är personers olika förutsättningar.
– Det finns människor som har svårt att komma ihåg sina betalningar med kort, men när de använder kontanter ser de tydligt i plånboken hur mycket de har kvar. Och en del människor uppskattar att deras konsumtionsvanor inte registreras, säger Heikkinen.
Sverige pekas ibland ut som det land som i det närmaste skulle kunna klassas som ett kontantlöst samhälle. I fjol hade Sverige flest kontantlösa betalningar per person i Europa.
När kommer vi att sluta använda kontanter helt och hållet i Finland?
– Jag är skeptisk till att vi skulle ta bort kontanter helt och hållet. Om vi tittar på betalningsmarknaden över huvud taget är det väldigt viktigt att det finns olika betalningsmedel som personer kan välja mellan utifrån sina behov och sin betalsituation, säger Heikkinen.

– Det är orimligt att kräva att alla som vill handla på torget borde ha någon slags kortläsare säger Heikkinen.
Heikkinen säger att det är viktigt att det finns konkurrens på betalningsmarknaden så att det inte bara är de stora betalkortsbolagen som styr villkoren.
– Om kontanterna fungerar i den rollen kan diskuteras, men i nuläget finns det inget annat alternativ. Blir villkoren för kortbetalningar orimliga för butiker kan de alltid säga att personer ska betala med kontanter, säger Heikkinen.
Kontanter viktiga på mindre orter
Endast cirka sju procent använder kontanter som sitt främsta betalmedel vid dagliga inköp, visar en undersökning från Finlands Bank. 31 procent av de svarande uppgav att anledningen till att de använt kontanter varit att något annat betalmedel inte har accepterats.
– I Finland har vi relativt sett mer befolkning på landsbygden där kontanter används oftare än i städerna. Det är orimligt att kräva att alla som vill delta i det lokala livet på torget till exempel borde ha någon slags kortläsare eller fördjupa sig i den teknologin, säger Heikkinen.
På hösten 2021 tog Automatia bort den enda bankautomaten i Savukoski i Lappland och invånarna tvingades ta sig 40 kilometer till närmsta bankomat innan Nokas nyligen återinförde en ny bankomat.
– Kommunen var ganska upprörd över det och framhöll att det tär på byarnas livskraft, eftersom det inte längre går att organisera olika slags tillställningar där man har buffé eller kan sälja sina egna produkter och så vidare, säger Heikkinen.