Succéspelet har laddats ner 16 miljoner gånger – nu börsnoteras Next Games

Next Games blir det första finländska mobilspelsföretag som börsnoteras. Noteringen är ett sätt att ta in nytt kapital för att växa, men också att vara mera attraktivt vid rekrytering av personal.

Ur spelet.
Spelföretaget Next Games har vuxit snabbt sedan starten 2013. I fjol mer än tredubblades omsättningen. Hemligheten är succéspelet The Walking Dead: No Man's Land, som laddats ner 16 miljoner gånger. Spelet bygger på den populära tv-serien med samma namn.
Next Games har valt att inte utveckla egna spelkaraktärer, utan gör i stället licensierade spel som bygger på redan kända varumärken, till exempel tv-serier. På det sättet finns färdigt en stor anhängarskara. När tv-serien sänds på söndagar så är det möjligt att spela det nya avsnittet som mobilspel följande dag.
Enligt Annina Salvén, finanschef på Next Games, är The Walking Dead ett bra exempel på hur samarbetet mellan en licensinnehavare och en spelutvecklare ska fungera.
– De som gör tv-serien är specialiserade på sitt område, och vi på vårt. När det gäller att integrera licensen med mobilspel är vi en föregångare, säger hon.
Next Games första spel var det egna Compass Point: West. Erfarenheten var att det är mycket svårt att bygga upp ett nytt varumärke från noll, och därför valde man att satsa på licensierade spel.
The Walking Dead är gratis att ladda ner och affärsidén är att locka användarna att betala för olika tillägg. Att kunna integrera möjligheten att spela tv-seriens avsnitt strax efter att det visats i tv kräver planering och nära samarbete.
– Ingen hinner sätta ihop ett spel på nio timmar efter söndagens tv-avsnitt.
Det har också tidigare getts ut konsolspel som bygger på tv-serier, men då har det enligt Salvén gjorts ett enda spel och när licenstagaren fått sina pengar så var affären slut. I Next Games fall handlar det om ett närmare och fortlöpande samarbete med licensinnehavaren, något som Salvén kallar games as a service.

Fler spel på väg

Efter framgången med The Walking Dead har de stora mediehusen börjat kontakta Next Games för att få samarbeta. Men spelstudion jobbar också i andra riktningen och tar själv kontakt om det dyker upp produkter som passar deras profil.
– Det behöver inte vara en tv-serie, utan kan också vara till exempel en bok eller film. Men det ska vara ett globalt fenomen. Då kan vi bygga ett spel kring det. Vi tänker förstås på hur bra det passar just för oss och den typen av spel vi vill göra.
Förutom The Walking Dead är två andra spel på väg, men några detaljer har inte offentliggjorts. En orsak till noteringen på Helsingforsbörsens First North-lista är behovet av kapital till nya licenser så att verksamheten kan växa. Men en notering gör det också lättare att rekrytera den personal som expansionen kräver.
– Det finns många intressanta personer vi gärna skulle anställa och en börsnotering ger en klar fördel vid rekrytering. Vi tävlar ju med de andra spelföretagen om det kunnande som finns.
Trots att Next Games är relativt nytt som företag, är kunnandet inom huset av gammalt datum. I företaget finns flera verkliga veteraner inom mobilspelsindustrin, med erfarenhet redan från de allra första sms-spelen samt företag som Sulake (Habbo Hotel) och Rovio (Angry Birds).
Tillväxten för den som lyckas inom mobilspelsbranschen tenderar vara mycket snabb eftersom verksamheten är så lätt att skala upp. I dag hör Next Games till de fem största spelföretagen i Finland. Företaget gjorde vinst för första gången under andra halvan av fjolåret, efter att dessförinnan ha gjort stora investeringar.

De anställda ska trivas

Ett av bolagets mål från starten har varit att bli världens bästa arbetsplats. Tanken är att så länge som de anställda trivs och tycker att jobbet är roligt så blir produkterna också bra. Utrymmena ska vara trivsamma och arbetsredskapen bra.
– Vi har speciellt bra lyckats kombinera den kreativa sidan med den matematiska och analytiska, säger Salvén.
För några år sedan var hajpen stor kring mobilspelsföretag som ofta sågs som en finländsk framtidsbransch när Nokias storhetstid som mobiltillverkare var förbi. I dag är det mera tyst kring branschen, trots att den fortfarande växer. I och med att branschen mognat ställs dock högre krav på affärskunnandet.
– När hundratals nya spel lanseras dagligen i app-butikerna är det mycket svårare att nå ut med sin produkt i dag. Men det finns fortfarande också små spelstudior som kan vara mycket framgångsrika, säger Salvén.

Next Games

Omsättning i fjol 31,1 miljoner euro, jämfört med 9,7 miljoner året innan.
Anställda: 70 personer, 14 nationaliteter. Hälften från Finland. Medelålder 33 år.
Grundat 2013 av Mikael Achren, Joakim Achren, Kalle Hiitola och Jaakko Jumisko
Vd: Teemu Huuhtanen
Största framgången är spelet The Walking Dead: No Man's Land som laddats ner 16 miljoner gånger.

ANDRA LÄSER