Från testförare till prispallskandidat

Esapekka Lappi inledde rallysäsongen som testförare, men hoppas ta sig upp på podiet i Finlands VM-rally kring Jyväskylä.

Esapekka Lappi.
27.07.2017 19:50 UPPDATERAD 27.07.2017 19:52
– Jag vill bättra på fjärdeplatsen från Sardinien och det betyder ju minst en tredjeplats. Det är förstås ett grymt mål och svårt att uppnå, men det är onödigt för mig att sikta på till exempel en sjätteplats, för jag är inte nöjd om det blir en sån placering, säger 26-åringen Lappi.
Efter att ha avancerat från testförare till Toyotaförare i VM-serien slutade Lappi tia i portugisiska VM-rallyt. På Sardinien var han närmast sensationellt bra – snabbast på sex specialsträckor, etta på den så kallade power stage som ger extra VM-poäng och fyra totalt.
Lappi har aldrig hållit igen när han uttalat sig för pressen. I allmänhet har det också funnits fog för självsäkerheten, eftersom han med stabila steg närmat sig världseliten.
Esapekka Lappi tog hem FM-serien på maximala poäng 2012, blev Europamästare 2014 och tog hem VM-serien i den mindre klassen WRC2 förra året.
Lappi verkar trivas både som förare och som intervjuobjekt.
– Kan det bli bättre? Jag får köra en fin WRC-bil på fina vägar i ett hemmarally. Det är nog ganska många som skulle vilja vara i mina skor, säger Lappi.

Fartdåre

VM-rallyt kring Jyväskylä är känt som det snabbaste i VM-serien, men blir lite långsammare än tidigare på grund av ett antal nykonstruerade kurvor som ska sänka farten.
– Det är nog ingen som tycker om dem. De förstör rytmen och är onaturliga. Men jag tänker inte börja klaga, för det är likadant för alla förare och om de är där så är de där, säger Lappi.
Han har potential att bli ett riktigt stort namn i VM-serien, men är inte där än. Det blev han smärtsamt påmind om i Polen nyligen, då bilen förstördes efter att ha träffat en sten i ett dike vid en svår kurva.
– Esapekka har mycket potential. Men han är ändå en ganska ung förare. När farten närmar sig världsklass är han fortfarande lite ojämn, säger Toyotas stallchef Tommi Mäkinen.
Lappis kontrakt med Toyota går ut i år, men han är relativt säker på att det blir en förlängning. Han uppger att riktigt dåliga insatser i Jyväskylä och nästa VM-rally i Tyskland kan stoppa en fortsättning, men annars ser det bra ut.
– Ett nytt kontrakt börjar nog vara säkrat om jag kör fiffigt i dessa två tävlingar, säger Lappi.

ANDRA LÄSER