Imponerande dvd-utgåva av Wagners Ring

Ungerska konserthuset

Müpa

ger ut Wagners Ring på dvd. Sångarna är förstklassiga, skriver Jan Granberg.

Blecket blåser av pausen i Konserthuset Müpa.

DVD-OPERA

Ringen i Budapest
Konserthuset Müpa. Regi Hartmut Schörghofer
Då covid nu tycks hålla paus har arrangörerna världen runt igen vågat satsa stort på Wagners Ring. I Euraåminne sjungs Siegfried 15.7 och Ragnarök 12.8 med orgelackompanjemang och Nationaloperan ger Valkyrian från slutet av sommaren. I de tyska operahusen har regiteatern tagit strupgrepp på Wagner och efter en två års paus fortsätter Wagnerveckorna i Budapest.
Müpas Ring på dvd
Konserthuset Müpa har gett ut sin Ring på dvd under Ádám Fischers ledning. Sångarna är förstklassiga med Johan Reuter, Tomasz Konieczny, Catherine Foster, Stefan Vinke och Allison Oakes i täten. Och en synnerligen läckert sjungande Camilla Nylund som Sieglinde.
Framförandet är på sätt och vis halvkonsertant men egentligen mer än så. Scenen har en enorm filmduk med fantasifulla illustrationer och huvudpersonerna har sina dubbelgångare i form av dansörer, aktörer och Wotans korpar. Ungerska radioorkestern spelar utsökt med enorm besättning som är utspridd i hela salen.
Avvikande från Ringen på annat håll gör Müpa som Wagner ville och spelar de fyra operorna utan mellandagar. Tolkningen är imponerande på video, men sanningen att säga är upplevelsen på plats i salen med alla detaljer och höjdpunkter överväldigande på ett sätt som man sällan upplever. Müpa fortsätter med sin satsning nästa år och får samtidigt konkurrens av den nyrenoverade statsoperan, en verklig arkitektonisk pärla.
Müpas dvd är fräscht annorlunda, men konkurrensen med inspelningar från andra europeiska scener och Metropolitan är nog hård.
ANDRA LÄSER