Esko Aho: Rysk digitalisering är ingen riktig modernisering

En låtsasversion pågår, men Ryssland är i behov av en genuin modernisering och Europa är dess enda tänkbara samarbetspartner. Finland kan hjälpa Europa att förstå det, men då måste vi själva förstå oss på Ryssland, säger Esko Aho.

Esko Aho säger att det är svårt att analysera Ryssland utan att stämplas som Rysslandkritiker eller Rysslandsvän, men att vi måste förstå oss bättre på vår östra granne.
– Om vi inte fattar vad som pågår i Ryssland kommer vi att begå fundamentala misstag.
Det säger Esko Aho, tidigare statsminister och i dag bland annat direktionsmedlem i Sberbank, som finns på EU:s sanktionslista. Han talade på Ekonomiska samfundets, Handelsgillets och Svenska handelshögskolan EU-seminarium på tisdagen.
Enligt Ahos Rysslandsanalys förstår Ryssland sig inte på EU utan föredrar bilaterala relationer med europeiska länder. Och eftersom det riskerar att splittra EU finns det många som protesterar. Följden blir att Ryssland hotar att överge EU och att välja Kina som sin främsta handelspartner. Men, säger Aho, det är nonsens:
– Titta på siffrorna. Rysslands handel med Kina är värd ungefär 100 miljarder dollar. Den har vuxit, men inte dramatiskt. Och man exporterar nästan enbart olja, gas, mineraler och andra råvaror medan man köper maskiner, bilar och konsumtionsvaror. Handeln mellan Ryssland och EU är värd över 330 miljarder euro, mer än trefalt Kinahandeln, och den växer dessutom.
Trots det, påpekar Aho, är bara två procent av den ryska Europaexporten förädlade varor eller tjänster som är relevanta för en västmarknad.
– Hur kan man kalla sig stormakt om man inte gör bättre ifrån sig än två procent? Det här är ett stort problem för Ryssland.

"Svårt leva utan Ryssland"

Esko Ahos fasta ståndpunkt är att Ryssland – som så ofta förut – är i akut behov av en modernisering, men västorienteringen låter sig inte ske utan starka institutioner och ett samhälle som bygger på lagstyre och rättssäkerhet.

– I dag betraktas digitalisering som modernisering i Ryssland. Allt som sägs vara digitalt får pengar, men det är ingen riktig modernisering.
Aho säger att Ryssland kan modernisera sig bara genom att orientera sig mot Europa, trots att alla inte vill det.
– En dag ganska långt i framtiden kommer Ryssland att förstå det.
Och då, menar Aho, måste Europa, med Finlands benägna hjälp förstå sig på Ryssland bättre än i dag.
– En del säger att vi inte kan leva med Ryssland, men det vore nog svårt att leva utan också. Det finns ett ömsesidigt beroende inom energi, miljö, geopolitik och säkerhet.
I det sammanhanget måste vi hålla hårt på våra regler och skydda våra institutioner, men:
– Det betyder inte att allt som kommer från Ryssland ska bemötas med isolation. Vi i Finland vill vara Europas Rysslandsexperter, men då måste vi vara mer intresserade också, och förstå Ryssland bättre, säger Aho.
René Nyberg, tidigare Rysslandsambassadör, ger Aho rätt på flera punkter men påpekar att det finns skäl för de europeiska sanktionerna mot Ryssland. Därtill, säger han, självisolerar Ryssland sig med hänvisning bland annat till flera miljoner ryssar som i dag inte har rätt att resa utomlands.
– Den här självisoleringen kommer att skada Ryssland allvarligt.
ANDRA LÄSER