HBL:s Tommy Westerlund i turkiska skandalrubriker – misstas för diplomat

Turkiska medier noterar att HBL:s ledarskribent Tommy Westerlund har blivit intervjuad i svensk press. Det stämmer, men sedan går det rakt åt fanders. De titulerar honom ”diplomat” och kritiserar honom för ett ”skandalöst” uttalande, men tar fel på person.

HBL:s ledarskribent Tommy Westerlund.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
19.01.2023 15:35 UPPDATERAD 19.01.2023 16:09
Den regimtrogna turkiska dagstidningen Sabah blåser upp några finlandssvenska uttalanden om Turkiet och de nordiska ländernas Natoprocess i Dagens Nyheter.
Under en rubrik som kunde översättas Kommer de att gå in i Nato så här – skandalöst Turkietuttalande från finsk diplomat blandar Sabah ihop de intervjuade och deras uttalanden.
Dagens Nyheter intervjuade HBL:s ledarskribent Tommy Westerlund, riksdagsledamoten Eva Biaudet (SFP) och diplomaten René Nyberg under frågeställningen om Sverige går Turkiet för mycket till mötes, för att snabba på Turkiets ratificering av Sveriges ansökan om Natomedlemskap.
Den turkiska tidningen retar upp sig på ett uttalande, som uppenbarligen är René Nybergs bedömning att Finland och Sverige gör klokt i att avvakta eftersom länderna överlag uppfattas kunna förstärka försvarsalliansen.
Sabah skriver att en finländsk diplomat har gett skandalösa uttalanden om Turkiet, men på bilden syns ändå HBL:s Tommy Westerlund.
Yle var först med att uppmärksamma förväxlingen. Yle noterar också att Ville Rantas karikatyr i Iltalehti av den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har blivit föremål för häftig kritik i turkisk press. Tidningen Yeni Safak skriver om karikatyren och publicerar den så att Erdogans ansikte har suddats ut.

ANDRA LÄSER