Prins Philip var sin drottnings stöd

Min tippning är att prins Philip ansåg att den som är född kunglig ska förbli kunglig och tjäna sitt land. Han kan också ha ansett att hertigparet svek drottningen, skriver HBL:s hovexpert Annika Hällsten.

Familjelycka. Prins Andrew är ett spädbarn och sitter i sin fars, prins Philips famn. Prinsessan Anne, drottning Elizabeth och prins Charles beundrar den lille.
Det kan inte ha varit okomplicerat för prins Philip, liksom för andra prinsgemåler, att ge upp sin karriär, gå tre steg efter sin hustru och ägna sitt yrkesliv åt att representera, klippa band och hålla tal. Ändå tycks prinsen ha funnit sig i detta med gott humör, tydligen driven av en stark pliktkänsla. "Min man har varit mitt främsta stöd", sade drottning Elizabeth då hon och prins Philip celebrerade sitt guldbröllop 1997. Paret fick 73 år ihop som gifta.
Otaliga är de foton då vi ser prins Philip, hertigen av Edinburgh brett leende ta emot blombuketter, konversera med barn och vinka åt hurrande rojalister. Sådana fotografier finns det också gott om i HBL:s arkiv, tagna bland annat under drottning Elizabeths och prins Philips besök i Finland 1976.
Drottning Elizabeth och prins Philip, omgivna av delar av sin stora familj, vinkar från slottsbalkongen på Buckingham Palace. Prins Harry står bakom sin farmor och farfar, längst till vänster står hertiginnan Camilla, prins Charles och prins William med prins George i famnen. Fotot är taget 2015
Men när det gällde efternamnet var prins Philip förtörnad. Han hade velat att hustrun och de fyra barnen skulle ta hans efternamn Mountbatten. För Winston Churchill, då premiärminister, var det otänkbart att drottningen och hennes barn skulle tillhöra den kungliga ätten House of Mountbatten och drottning Elizabeth böjde sig för sin premiärministers vilja. En uppbragt prins Philip reagerade med att säga att han inte är värd mera än en amöba.
Som pappa hade prins Philip ett rykte om sig att vara energisk och skojfrisk. Mest ansträngd var relationen till äldste sonen. Prins Charles var för vek och för konstnärlig för sin far. När Charles velade huruvida han skulle fria till Diana Spencer eller inte lär prins Philip i bryska ord ha uppmanat sin son att agera.
Förhållandet till svärdottern, prinsessan Diana, var gott. Prins Philip skrev flera ömsinta brev till henne, undertecknade med Pa.
Drottning Elizabeth och prins Philip var varandras stöd i livet. Här i parlamentet där drottningen förbereder sig för ett tal hon ska hålla. Fotot är taget 2014.
När det gäller barnbarnen har en bild av sorg fastnat i det kollektiva medvetandet. Det är när prins Philip, tillsammans med prins Charles och de två sonsönerna prinsarna William och Harry vandrar bakom ekipaget med prinsessan Dianas kista under begravningen i september 1997.
Charles två söner, prinsarna William och Harry, satsade båda i vuxen ålder hårt på en militär karriär vilket måste ha glatt deras farfar. Men vad hade prins Philip sagt om alla turer kring hertigparet av Sussex? Jag är inte så säker på att han applåderade prins Harrys och hertiginnan Meghans beslut att lämna hovet, de kungliga plikterna och Storbritannien. Min tippning är att prins Philip ansåg att den som är född kunglig ska förbli kunglig och tjäna sitt land. Han kan också ha ansett att hertigparet svek drottningen.
Inför begravningen riktas nu strålkastarna mot prins Harry. Tänker han närvara vid sin farfars begravning?
Skogsbesök i Finland. prins Philip och drottning Elizabeth besöker Haukanmaa i Päijänne under Finlandsbesöket 1976.
Prins Philip, hertig av Edinburgh och Edward, hertig av Kent, besöker Helsingfors i samband med de olympiska spelen 1952.
ANDRA LÄSER