Abortmotståndare siktar på USA:s kongress – tiotusentals demonstranter väntas anlända till Washington

Abortmotståndare i USA samlas nu för en jättedemonstration i Washington DC. Det är den första stora manifestationen mot abort efter att Högsta domstolen i fjol rev upp ett beslut som garanterade rätten till abort.

Så här såg det ut när abortmotståndare samlades i Washington DC i januari i fjol. Arkivbild.
20.01.2023 18:55
HD-domen från i juni i fjol rörde det vägledande fallet Roe mot Wade. Beslutet fattades 1973 och slog fast kvinnans rätt till abort med hänvisning till den grundlagsskyddade rätten till privatliv. Att Roe mot Wade nu hävts innebär att frågan om aborträtt ska avgöras på delstatsnivå.
Flera konservativa delstater har de senaste halvåret infört mycket restriktiva abortlagar. Liberala delstater å sin sida har stärkt aborträtten. USA:s demokratiske president Joe Biden sade efter HD-beslutet att han ska göra vad som står i hans politiska makt för att lagstifta federalt om aborträtt.
Demonstranterna har därför lagt om marschrutten. I stället för att passera Högsta domstolen tar man vägen förbi kongressbyggnaden Kapitolium.
– Det skickar en tydlig signal till kongressens medlemmar om att det fortfarande behövs federalt skydd för ofödda barn och deras mammor, säger republikanen och abortmotståndaren Marilyn Musgrave till tidningen The Washington Post.
Republikanerna är i majoritet i representanthuset. Där har de första stegen tagits för att skärpa reglerna kring abort. Men Demokraterna har majoritet i senaten. Frågan om aborträttigheter lär polarisera kongressen den närmaste tiden.
Manifestationer mot abort under parollen "March för life" (ungefär "En marsch för livet") har genomförts regelbundet sedan HD-domen 1973. Enligt medier väntas ungefär 50 000 demonstranter till Washington DC under fredagen.

ANDRA LÄSER