Inget VM-kval för herrlandslaget i handboll – förbundet har inte råd: ”Olyckligt”

Det blir inget VM för Finlands herrlandslag i handboll. Anledningen: Finlands handbollförbund har inte råd.

Svenske Ola Lindgren är finska handbollslandslagets tränare på herrsidan.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
27.11.2022 20:16 UPPDATERAD 28.11.2022 09:39
Pandemin och kriget i Ukraina har fått Finlands handbollförbunds kassa att sina. När förbundsstyrelsen tillträdde på lördagen fattade man därför beslut om att inte anmäla herrlandslaget till kvalet till handbolls-VM som avgörs  i Kroatien 2025.
– Vi har begränsade resurser till vårt förfogande. Vi satsar märkbara summor på herrlandslaget och de deltar i turneringar. Men vi ser att de resurser som läggs på handbollslandslagets kan användas bättre genom att de spelar matcher som hjälper laget att utvecklas, säger Handbollförbundets styrelseordförande Jari Laine.
Det är inte första gången Handbollförbundet lägger ner ett landslag för att spara pengar. År 2014 var det damlandslaget som fick spela träningsmatcher i stället för internationella mästerskapsmatcher. Då fattades beslutet efter ett bedrövligt dåligt kval där saldot blev sex förluster på sex matcher och en målskillnad på 84–198.
Enligt Laine är VM-kvalet dyrt och att arrangera två VM-kvalmatcher skulle kosta en summa som motsvarar 5-10 procent av hela förbundets årsbudget. Samtidigt är de realistiska chanserna för att Finland skulle komma med i VM-turneringen så gott som obefintliga i dagsläget, säger han. I dag finns Finland inte med bland de 30 bästa landslagen i Europa.

Var det ett lätt eller svårt beslut att fatta?

– Vi har så begränsade resurser att alla beslut är svåra och utmanande.

Hur har beslutet tagits emot?

– Jag har inte hört något så jag kan inte svara på det. Men jag skulle tro att man förstår anledningen till beslutet.
I stället vill styrelsen nu utveckla handbollen på lång sikt genom att satsa på unga och kvaliteten på tränarna och träningen. Förebilden är Basketförbundet som 2006 valde att inte delta i kvaltävlingar utan valde att satsa långsiktigt, säger Laine.
Den svenska tränaren Ola Lindgren tog över som huvudtränare för Finlands handbollsherrar i juni 2019 och har ett kontrakt som löper till sommaren 2023. Enligt Laine är Lindgren en proffsig tränare som gjort ett bra jobb, men spelarna håller inte för den internationella toppnivån.
När HBL når landslagstränare Ola Lindgren på söndag kväll uttrycker han sig diplomatiskt om beslutet om att inte anmäla laget till VM-kvalet.
– Det är klart att man hade önskat att vi fick vara med i kvalet. Det är viktigt för spelare att få internationella matcher. Men samtidigt får man väl acceptera verkligheten, finns det inte ekonomi så är det väl så. Men för finsk handboll är det väl inte det bästa som kan hända.
Det låter diplomatiskt.
– Det är klart att det är olyckligt. Man hoppas alltid speciellt för killarna i laget.

Vad sänder det för signaler?

– Att finsk handboll har en lång väg att vandra och vi ligger efter de yttersta toppnationerna. Det är den typen av matcher man måste spela för att få rutiner. Men den möjligheten finns inte nu i och med det här beslutet.
Lindgren fick meddelandet om förbundsstyrelsens beslut under helgen men någon ytterligare information om hur framtidsplanerna ser ut för laget och vad beslutet att inte delta i VM-kvalet innebär har han inte fått.

Känner du dig sugen på att fortsätta som tränare efter det här beskedet?

– Jag väntar på lite mera information från förbundet och vill se på vilket sätt det ska kompenseras. Vi får avvakta och se.
Under Lindgren har landslaget gått igenom en föryngringsprocess.
– Vi har satt ihop ett ungt lag som ska skaffa sig rutin. Jag har inte fått all information och jag utgår från att det kommer bedrivas verksamhet och matcher.

Landslagets nästa match spelas i januari i Litauen.

27.11.2022 kl 21.07 Artikeln är uppdaterad med en intervju med Ola Lindgren.

ANDRA LÄSER