Johnson drar sig ur – Sunak favorit

Boris Johnson drar sig ur kampen om att bli ny partiledare för konservativa Tories och därmed Storbritanniens näste premiärminister. – Det är nästan garanterat att Rishi Sunak blir nästa premiärminister i morgon, säger statsvetaren Nicholas Aylott till TT.

Boris Johnson ställer sig inte till förfogande.
23.10.2022 13:04 UPPDATERAD 24.10.2022 13:27
I ett uttalande säger Johnson att han hade tillräckligt stöd bland partiets parlamentsledamöter för att söka nomineringen, men att han kommit fram till att det "inte vore rätt sak att göra", rapporterar bland andra BBC och Sky News.
Han säger vidare att det "inte går att styra på ett effektivt sätt om partiet inte är enat i parlamentet".
Enligt Sky News hade 59 konservativa ledamöter offentligt uttalat sitt stöd för Johnson, själv påstår han att han säkrat stöd av 102 ledamöter.

Sunak ensam i toppen

Därmed verkar manegen ligga krattad för Rishi Sunak, tidigare finansminister under Johnson, som är den enda som hittills har ett tillräckligt starkt stöd för att nomineras. Enligt BBC:s sammanställning har Sunak säkrat stöd av 147 ledamöter.
Även Penny Mordaunt, tidigare försvarsminister, ställer upp för nominering. Hon har däremot bara stöd av 24 ledamöter, enligt BBC.
För att nomineras till partiledare krävs stöd från minst hundra ledamöter. Gränsen, som införts av parlamentsgruppen, har varit ett försök för att få fram en stark kandidat.
En avsikt som verkar ha fungerat, framhåller Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola och expert på brittisk politik.
– Avsikten att sätta tröskeln högt har fungerat, med syftet att få en enda kandidat som kan axla partiledarskapet och bli premiärminister, säger han till TT.

Många lojala med Johnson

Trots Sunaks breda stöd finns det många i parlamentsgruppen som ändå föredrar Johnson, framhåller Aylott.
– De kommer vara ett potentiellt problem för Sunak.
Även många partimedlemmar är lojala till den tidigare premiärministern Johnson, vilket blir en utmaning när Storbritannien går till val inom ett och ett halvt år.
– Om partimedlemmarna inte är förtjusta i partiledaren kan det bli ett problem i valrörelsen.
– Sunak måste komma över sitt rykte som Borisdödaren, som var avgörande för att fälla Johnson för två månader sedan, säger Aylott.
42-årige Sunak är utbildad vid universiteten i brittiska Oxford samt Stanford i USA och har varit parlamentsledamot sedan 2015. Han är son till föräldrar med indiska rötter som invandrat från nuvarande Kenya, och uppvuxen i Southampton i södra England.
Rättad: I en tidigare version av denna text förekom en felaktig historisk uppgift om brittiska premiärministrars härkomst.

Fakta | Så utser Tories ny partiledare

En parlamentsledamot inom Konservativa partiet (Tories) som har stöd av minst 100 parlamentsledamöter kan ge sig in i striden om att bli nästa partiledare. Det finns 357 konservativa ledamöter i parlamentet, vilket innebär att högst tre personer kan bli aktuella.
De har till på måndag klockan 15 svensk tid på sig att säkra stödet. Om bara en kandidat har tillräckligt med stöd väljs den redan under måndagen.
Om tre personer får minst 100 ledamöters stöd kommer ledamöterna att hålla en hemlig omröstning mellan klockan 16.30 och 18.30 svensk tid. Resultatet kommer att meddelas klockan 19. Den kandidat som får minst stöd åker ut. Om det behövs, hålls fler omröstningar till dess att det finns bara två kandidater kvar.
När det finns två kandidater håller parlamentsledamöterna ett slags rådgivande omröstning. Efter det öppnar omröstningen bland partiets 172 000 medlemmar. Denna sker online och avslutas klockan 12 svensk tid på fredag den 28 oktober.
Den som fått mest stöd av medlemmarna blir nästa partiledare och får gå till kung Charles för att formellt utses till Storbritanniens premiärminister.
Källa: TT

ANDRA LÄSER