Den folkkära supersstjärnans rötter är i Finland – avslutar karriären som en av de största

Charlotte Kalla har en särskild plats i den finländska skidpublikens hjärtan.

Charlotte Kalla är också välbekant för den finländska skidpubliken. Arkivbild.
Det var till slut ett väntat beslut. Charlotte Kalla har haft en enastående förmåga att vara som bäst under stora mästerskap, men den här gången var hon långt ifrån storformen i OS i Peking. Kalla hade det svårt redan förra säsongen, då hon drogs med sviterna av covid-19, men hon var ändå femma och sexa individuellt i VM.
I OS i Peking blev Kallas, 34, bästa resultat nittonde plats i skiathlon – och för första gången på femton år rymdes hon inte i Sveriges stafettlag. Det är uppenbart att den trefaldiga OS-vinnaren i längden inte är intresserad av att skida om topp 20-placeringar. Därför kom det inte som någon överraskning då hon meddelade att karriären är över efter helgens SM i Piteå.
Charlotte Kalla har varit en av Sveriges absolut mest folkkära idrottsutövare under det senaste årtiondet. Inte bara har hon varit framgångsrik – hon har en enorm utstrålning. Hon har också en särskild plats i den finländska skidpublikens hjärtan. Inte minst för hennes bakgrunds skull.
Kalla är uppvuxen i Tärendö, där det fortfarande pratas meänkieli. Hennes far- och morföräldrar kom från Finland. Kalla lärde sig dock aldrig själv att tala finska.
– Jag förstod inte då varför mamma och pappa valde att inte lära oss sitt språk. Nu när man växt upp förstår jag deras val. De har blivit så präglade av att det är fult att prata finska. Farfar fick stryk i skolan om han inte pratade svenska, sade Kalla i en intervju med Sveriges Radio.
– Men jag är stolt över att komma från Torneådalen. Det är så många fina värderingar som jag fått med mig. Ju äldre jag blivit desto viktigare har det blivit för mig att förstå mina rötter.
Kalla har också varit en kär rival för Finland. Hon slog igenom internationellt som tjugoåring då hon besegrade Virpi Kuitunen i slutbacken i Tour de Ski 2008. 2010 tog Kalla sitt första OS-guld i Vancouver.
Slutuppgörelsen i stafetten i OS 2014 är också oförglömlig. Kalla spurtslog Krista Pärmäkoski och säkrade svenskt guld.
Under sin karriär hamnade Kalla ofta i skuggan av den norska stjärnduon Marit Bjørgen och Therese Johaug. Ett av de största ögonblicken i Kallas karriär inföll onekligen i hemma-VM i Falun 2015, då Norge drabbades av vallningsproblem i snöovädret, och Kalla tog guld i 10 km fristil.
Hon har rest sig igen, fast det några gånger såg ut som att karriären är på väg mot solnedgången. Efter att ha drabbats av otäcka rytmstörningar i Ruka 2016 gjorde Kalla succé med silver och brons individuellt i VM i Lahtis. I OS i Pyeongchang tog hon ytterligare ett OS-guld.
Bjørgen och Johaug är utan tvekan de bästa damåkarna i historien. Kalla är inte långt bakom, med sex guldmedaljer och totalt 22 stormedaljer.
Hon är också den största enskilda orsaken till att Sverige kommit tillbaka som en stormakt i skidåkning. Sverige har en hel drös med duktiga damåkare, som Frida Karlsson, Ebba Andersson och Jonna Sundling, och det är nog Kalla som varit deras förebild.
Två av de bästa damåkarna någonsin lägger av efter den här vintern, Johaug och Kalla. Det här är också intressant för Finland, Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski, som otaliga gånger under de senaste tio åren fått finna sig i att vara näst bäst, tredje bäst eller fjärde bäst. Ryssland kommer rimligtvis att vara avstängt från internationell tävlan i en tid framöver, så några av de värsta konkurrenterna är inte med nästa säsong. Det finns förstås andra medaljkandidater, svenskorna, tyskorna och USA, men det minskar åtminstone inte chanserna att både Niskanen och Pärmäkoski fortsätter några år till.

Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (34 år).
Klubb: Piteå Elit SK.
Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2010, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, 12 individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet (tillsammans med stafettlaget) 2014.

ANDRA LÄSER