Samlingspartiet och Sannfinländarna kan gynnas av lågt valdeltagande i EU-valet – se grafiken här

Endast tio procent av de röstberättigade under 25 år röstade i valet 2014. Unga kan avgöra De grönas valresultat, säger Europaforskaren Kimmo Elo.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo och Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho försöker leda sina partier till valseger i EU-valet. Debatten inför valet har främst handlat om huruvida man är för eller emot EU, vilket kan gynna både euroskeptiska och klart pro-europeiska partier.
Valdeltagandet i EU-valet har legat på knappa 40 procent i Finland sedan millennieskiftet. Det finns en oro för att ännu färre tar sig till urnorna den 26 maj, eftersom valet har hamnat i skuggan av riksdagsvalet i april. Ett lågt valdeltagande har vanligtvis gynnat Samlingspartiet, säger Europaforskaren och docenten Kimmo Elo vid Åbo universitet.
– Samlingspartiet brukar lyckas aktivera sina väljare. Nu ser också högerpopulistiska partier ut att gå framåt i EU och Sannfinländarna kan gynnas av ett lågt valdeltagande, säger Elo.
I riksdagsvalet lyckades Sannfinländarna aktivera många soffliggare, alltså personer som inte brukar rösta. Enligt Elo har debatten inför valet framför allt varit en tävling mellan de som är kritiska och de som är positivt inställda till EU.
– Sannfinländarna är den mest euroskeptiska gruppen och partiet samlar upp de EU-kritiska rösterna, medan Samlingspartiet profilerar sig som klart positiva till EU.

Sannfinländarna störst

I Yles opinionsmätning från fredagen är Sannfinländarna det största partiet, Socialdemokraterna på andra plats och Samlingspartiet trea. Om mätningen motsvarar valresultatet så skulle Sannfinländarna och SDP få tre platser, Samlingspartiet, Centern och De gröna skulle få två platser, medan Vänsterförbundet skulle få en. Efter brexit skulle Finland få en fjortonde plats som skulle gå till Samlingspartiet. Ett lågt valdeltagande kan få valresultatet att se ganska annorlunda ut.
Enligt Elo tävlar Sannfinländarna och Samlingspartiet om första platsen i valet. Svenska folkpartiet (SFP) har också alltid lyckats knipa ett mandat i EU-valet.
– SFP har trogna väljare som brukar rösta i valet, precis som Samlingspartiets anhängare.

Vilka partier förlorar på lågt valdeltagande?

– Centern har den största utmaningen med att mobilisera sina anhängare och höja sitt väljarstöd. Det är också möjligt att EU-kritiska röster går till Sannfinländarna.

Unga avgör för Gröna

Samtidigt står De gröna inför en väldigt oklar situation. Klimatet är en växande politisk fråga i Europa, men partiets stöd i EU-valet har varit lägre än i opinionsmätningarna.
– Valdeltagandet bland unga kommer att spela en stor roll för De gröna, eftersom klimatförändringen är en stor fråga bland unga. Men i förra valet röstade endast tio procent av personer under 25 år.
I Finland är valdeltagandet bland unga speciellt lågt, skriver Naturresursinstitutets expert Aapo Rautiainen på Twitter. Bland personer i åldern 18–24 år var valdeltagandet 2014 lägre endast i Slovakien.

Slö EU-debatt

Enligt Elo finns det inga valfrågor som har blivit speciellt stora. Skiljelinjerna handlar mest om huruvida man vill ha en fördjupat politisk union eller till exempel endast ha en inre marknad.
– Ärligt talat har debatten hittills varit ganska slö, vilket kan bero på att EU-valet kom så nära inpå riksdagsvalet.
Det har däremot inte varit några större debatter kring linjefrågor i EU.
– Debatten har främst handlat om inhemska frågor och hur Finland påverkas. Mer sällan hörs diskussioner om det som är viktigt i EU, säger Elo.

ANDRA LÄSER