Disney köpte finländsk krigsserie – "ett finländskt genombrott"

Det har gjorts otaliga filmer och serier om andra världskriget men det är först på senare år som krigets händelser uppe i norr har börjats skildras på filmduken. Den finländska dokumentärserien "Vaietut arktiset sodat" blev historisk när Disney köpte serien.

Arkivbild på finländska soldater och deras renar i Lappland under Vinterkriget.
14.02.2022 09:59 UPPDATERAD 14.02.2022 12:05
Vaietut arktiset sodat är den första finländska dokumentärserie någonsin att bli uppköpt av den amerikanska nöjesjätten Walt Disney Company. Det är samtidigt första gången som Disney köper en originalserie som producerats för Yle.
Seriens engelska titel är Untold arctic wars och handlar om mindre kända händelser under andra världskriget. Serien består av sex avsnitt och har filmats och producerats ända sedan 2018. Inspelningsplatser för dokumentären har varit Finland, Norge, Sverige, Ryssland, Tyskland och Storbritannien.
Det är det finländska produktionsbolaget NTRNZ media med huvudkontor i Uleåborg som skapat serien. De skriver i ett pressmeddelande att det är första gången som krigets händelser i Norden – bland annat Lapplandskriget och tyska ockupationen av Norge – berättas i sin helhet i en serie.

Genombrott för Finland

Serien har sin urpremiär i Finland: alla sex avsnitt publicerades på Arenan på måndag och programmet börjar sändas i TV 1 på onsdag kväll den 16 februari.
“En av Yle:s uppgifter är att på de sätt man kan stödja inhemska produktionsbolag som siktar på internationella genombrott. Där kan Yle hjälpa med innehållsutveckling och att sätta in en första beställning på innehållet. Vaietut arktiset sodat är på många sätt ett finländskt genombrott”, säger Ville Vilén, chef för Yle:s kreativa innehåll i pressmeddelandet.
Serien kommer också visas i Beneluxländerna på tv-kanalen National Geographic som ägs av Disney. Serien har i förväg även sålts till norska NRK, svenska SVT och DR i Danmark.

ANDRA LÄSER