Lejonen från bergen skriver fotbollshistoria

Marocko har tagit VM med storm. Historia har landslaget redan skrivit. Men finns det ytterligare kapitel att lägga till för ”Atlaslejonen”? Här är några av de unika aspekterna av landslaget.

Marockansk segerglädje har det varit gott om under VM hittills. Räcker det hela vägen till guld?
14.12.2022 18:03

Första afrikanska lag i en VM-semifinal

Senegal har varit nära, Ghana och Kamerun likaså. Men ingen afrikansk nation har nått semifinal i ett fotbolls-VM – fram till nu. När Marocko besegrade Portugal med 1–0 i kvartsfinalen stod det klart att landslaget hade brutit ny mark.
– Jag sade före matchen att nu skriver vi historia för Afrika, det har vi gjort nu och jag är mycket lycklig. Afrika är med däruppe nu. Vi har väntat på det här, strävat efter det och nu händer det, sade förbundskapten Walid Regragui i C More:s sändning efter segern mot Portugal.

Frankrike mot Marocko lagdel för lagdel

Målvakter
Hugo Lloris
Tottenham-keepern är kanske inte längre vad man kan kalla en modern målvakt, men i Qatar har han varit fenomenal. Frankrike har i så gott som varje match haft perioder då de sett loja och nonchalanta ut. Utan Lloris mellan stolparna hade man kanske inte gått ända till semifinal.
Ingen fransman har spelat fler landskamper än Lloris och Les Blues kapten bidrar med en stor portion rutin. 35-åringen var med för fyra år sedan. Han vet vad som krävs för att få lyfta VM-bucklan.
Yassine Bounou (Bono)
VM:s bästa målvakt? De spanska spelarna lär drömma mardrömmar om Marockos gänglige keeper som knep två straffar och skickade ut La Roja ur turneringen. Marocko har släppt in ett ynka mål i turneringen och ”Bono” är en stor anledning till den bedriften.
Betyg: Frankrike: 5, Marocko: 5
Backlinje
Jules Koundé – Raphael Varane – Dajot Upamecano – Theo Hernandez
Den franska backlinjen osar kvalitet. Alla fyra är dessutom mycket snabba. Theo Hernandez är ett vapen framåt men har sett aningen suspekt ut bakåt. Agerandet som ledde till Englands andra straff var under all kritik.
Är det något som fäller denna backlinje är det faktumet att de känns mer som individer än ett kollektiv. Organisationen är inte alltid på topp men på pappret är Frankrikes försvarslinje turneringens bästa.
Achraf Hakimi – Jawad El Yamiq – Romain Saiss – Tahya Attia Attia Allah
Om Frankrikes backlinje lever på individuell kvalitet så är Marockos dito det motsatta. Visserligen är Hakimi en storstjärna men det är organisation och disciplin som gjort att Marockos försvarsspel fungerat så bra i Qatar.
Marockos försvar är dock rejält skadeskjutet. Kaptenen Romain Saiss går en kamp mot klockan för att kunna spela mot Frankrike. De tilltänkta startspelarna Nayef Aguerd och Noussair Mazraoui lär man få klara sig utan.
Betyg: Frankrike: 4, Marocko: 4
Mittfält
Adrien Rabiot – Aurélien Tchouaméni – Antoine Griezmann
Stabilt mittfält där Tchouameni är arbetshästen och klistret som håller ihop det hela. Antoine Griezmann skiner så gott som alltid i landslagströjan och har fungerat mycket bra i den fria rollen bakom anfallstrion. Rabiot är en nyttig box-to-box-mittfältare
Mittfältet hade dock problem, speciellt i andra halvlek, mot England. Mot Marocko lär man ha mer boll.
Azzedine Ounahi – Sofyan Amrabat – Selim Amallah
Sofyan Amrabat är den kanske enskilt största orsaken till att Marocko blir det första afrikanska landet att spela en VM-semifinal. Mittfätsdynamon har varit överallt och dominerade i matcherna mot Spanien och Portugal. Han är stark, snabb, brytningssäker och dessutom bollskicklig. Det återstår att se om Amrabat blir kvar i Fiorentina efter VM.
Marockos mittfält har gjort det otroligt bra så här långt i turneringen. Kan man göra det mot Belgien, Spanien och Portugal så kan man också göra det mot Frankrike. Men när det gäller kvalitet är det klasskillnad.
Betyg: Frankrike: 4, Marocko: 3
Anfall
Ousmane Dembélé – Olivier Giroud – Kylian Mbappé
Det känns som att både Mbappé och Dembélé har ytterligare en, två eller tre växlar att lägga i. När de är på humör kan ingen stoppa dem och här får Marocko verkligen se upp.
Olivier Giroud fortsätter att tysta sina kritiker. 36-åringen har haft stora skor att fylla då förstavalet Karim Benzema missade VM. Giroud fungerar perfekt som länken längst fram i Deschamps bygge och tycks inte kunna sluta göra mål.
Hakim Ziyech – Youssef En-Nesyri – Sofiane Boufal
Hakim Ziyech och Sofiane Boufal har inte direkt gjord sig kända som några hårt defensivt arbetande yttrar i sina klubblag. Men i landslaget har de slitit som djur den här turneringen. Teknisk kvalitet har de så det räcker och blir över.
Dessutom har fronttrion varit ruskigt effektiv. Det behöver man vara även mot Frankrike.
Betyg: Frankrike: 5, Marocko: 4
Tränare
Didier Deschamps
Lyckas man lotsa ett landslag till semifinal i två raka VM har man gjort någonting rätt. Deschamps ska framför allt ha beröm för sin förmåga att hantera alla egon och stjärnor i det franska landslaget. Man må ha det bästa laget på pappret, men att få laget att prestera på den nivå Frankrike gör är lättare sagt än gjort.
Walid Regragui
Då Regragui tog över Marockos landslag tidigare i år var han en doldis. Nu är han älskad av hela nationen. Lagets sätt att spela och vinna över stornation efter stornation imponerar. Marocko har under Regragui blivit ett lag där alla drar åt samma håll.
Han ska ha en stor eloge för att ha fått med stjärnorna Hakim Ziyech och Noussair Mazraoui på tåget igen. Duons intresse för landslaget var ljummet men Regragui har väckt liv i två spelare som ger Marocko den spets man behöver.
Betyg: Frankrike: 5, Marocko: 4
Totalbetyg: Frankrike: 23, Marocko, 20
Källa: Jonatan Sparv

Stökiga uppladdningen – ny förbundskapten 100 dagar före VM

Regragui blev i sin tur historisk genom att som förste afrikanske tränaren någonsin leda ett landslag till VM-semifinal. Men på förhand fanns inte tanken att han skulle kunna vara där han är nu.
Bosniern Vahid Halilhodžic ledde laget till VM men i augusti fick han sparken – cirka 100 dagar före VM. Bland annat skar det sig rejält mellan Halilhodzic och storstjärnan Hakim Ziyech. Hur det hade gått med Halilhodzic vid rodret kan vi bara spekulera i, men det råder i alla fall ingen tvekan om att Regragui visade sig vara en väldigt kompetent ersättare.
Regragui har nu lett ”Atlaslejonen” i åtta matcher. Fem har slutat med seger och tre har slutat oavgjort.

Halva laget fostrade i andra länder

Hakim Ziyech och Sofyan Amrabat är födda och uppvuxna i Nederländerna och Achraf Hakimi i Spanien. Stjärntrion har varit vital för Marockos VM-framgångar och har en liknande resa till proffsfotbollen i och med att de är födda i andra länder än Marocko.
Men de är inte ensamma i den marockanska VM-truppen. I princip halva truppen har fått sin fotbollsfostran i andra nationer än Marocko. Förutom Nederländerna och Spanien har flera av spelarna växt upp i Belgien och lagkaptenen Romain Saiss är född i Frankrike.

Nytt möte med före detta överhuvud

Marocko som nation blev självständigt 1956. Dessförinnan var landet uppdelat mellan Spanien och Frankrike i olika så kallade protektorat.
Det marockanska landslaget har på fotbollsplanen i Qatar redan gjort upp med en av de tidigare överherrarna då Spanien besegrades i åttondelsfinalen efter straffar.
Mötet med Frankrike representerar därmed inte enbart möjligheten att ta sig till en VM-final i fotboll utan även ett tillfälle att knäppa en tidigare kolonisatör på näsan.

Oerhört effektivt försvar

Det har varit nära flera gånger, men hittills under ordinarie tid i VM är det endast en spelare som överlistat Yassine Bounou i Marockos mål. Och det är en lagkamrat.
”Fullträffen” kom efter ett kanadensiskt inlägg i den avslutande gruppmatchen som Marocko vann 2–1. Mittbacken Nayef Aguerd fick inte till rensningen och Bounou kunde inte reagera kvickt nog.
I övrigt har det varit en marockansk röd mur som hållit såväl Kroatien och Belgien som Spanien och Portugal borta från målprotokollet.
Det väldrillade försvarsspelet gör att Marocko lämnar över mycket av bollinnehavet till motståndarlaget. Faktum är att det enbart är Costa Rica som har haft bollen mindre än Marocko i VM. 31,6 procent i genomsnitt mäktar Marocko med. Costa Rica stannade på 30,2.

ANDRA LÄSER