Federers avskedstårar: Kunde inte varit gladare

En tårfylld Roger Federer tog farväl till proffstennisen med en sista match, framför legendarer och en jublande publik – tillsammans med Rafael Nadal – Jag kunde inte ha varit gladare, säger Federer.

Roger Federer var känslosam efter att ha avslutat tenniskarriären.
TT
24.09.2022 10:35
Inramningen kunde knappast ha varit så mycket bättre, när en av sportvärdens giganter gjorde en sista insats på tennisplanen.
Klädd i lika blå Lag Europa-tröja som Novak Djokovic och Andy Murray, framför legendarer som Stefan Edberg, Rod Laver och John McEnroe – och med jublande supportrar på läktarna. I kulisserna fanns också frun Mirka Vavrinec, och hans fyra barn, tvillingparen Myla och Charlene samt Leo och Lenny.
Det blev ett känslosamt avsked, när ett sista tiebreak var till ända och legendaren klev in på planen för en sista postmatchintervju.
– När jag föreställde mig det här kunde jag inte ens prata, så det här går ju jättebra, säger han hulkande och fortsätter:
– Alla är här; flickorna, pojkarna – min fru som varit så stöttande. Hon hade kunnat stoppa mig för länge sedan, men hon gjorde det inte. Hon gjorde att jag fortsatte och lät mig spela. Det är fantastiskt – så tack!
Roger Federer kramar om frun Mirka Vavrinec och sina barn efter avskedsmatchen.

Tillsammans med Nadal

41-åringen var tvungen att ta flera pauser under den sista eftermatchintervjun på planen, för att torka tårarna och samla sig.
– Det känns som att vi firar av mig, och det var precis så jag ville att det skulle bli, säger Federer.
Tårarna till trots säger han att han aldrig kunnat vara gladare, att dubbelmatchen med Rafael Nadal i Laver Cup i London, där det europeiska laget tar sig an övriga världen, vid sin sida inte kunnat vara ett bättre avslut.

"Gillat tennis"

Schweizaren började spela tennis som åttaåring, och blickade mot idoler som Stefan Edberg, Boris Becker och Pete Sampras. Själv blev han proffs 1998 och har sedan dess radat upp 1 251 segrar och tagit 103 titlar. Som 36-åring blev han äldste spelaren hittills att bli världsetta på ATP-rankingen, och han innehar också rekordet för längsta sviten på posten, i 237 veckor. Under åren har det också blivit 20 grand slam-titlar.
– Det var aldrig tänkt att bli så. Jag har bara gillat att spela tennis, tillbringa tid med vänner och så tar det slut här. Det har varit en perfekt resa, jag skulle göra om allt igen.
Den sista matchen slutade med förlust. Amerikanska motståndarna Jack Sock and Frances Tiafoe tog hem segern med 4–6, 7–6 (2), 11–9. Men i det här sammanhanget får det ses som sekundärt.
Roger Federer var i fokus, efter dubbelmatchen tillsammans med Rafael Nadal mot Jack Sock och Frances Tiafoe.
– Jag är så glad att jag tog mig igenom, matchen var jättebra, jag kunde inte vara gladare, säger Federer.

ANDRA LÄSER