Rinne siktar på knappt tjugo ministrar – "Sysselsättningen en ödesfråga för landets framtid"

En ökad sysselsättningsgrad är nyckeln till att kunna upprätthålla välfärdsstaten, säger Antti Rinne i Kauppalehtis och Uusi Suomis intervju. Hans mål är en regering med knappt tjugo ministrar.

Antti Rinne (SDP).
Behovet av en fortsatt höjning av sysselsättningsgraden var ett återkommande tema i Kaupplehtis och Uusi Suomis utfrågning av SDP-ordföranden Antti Rinne, som publicerades på lördagsmorgonen.
Rinne, som leder regeringsförhandlingarna, förespråkade bland annat en förlängning av läroplikten. Enligt Rinne är sysselsättningsgraden hos dem som enbart har grundskoleutbildning 41 procent i dag, medan motsvarande siffra för dem som har yrkes- eller gymnasieutbildning är 75 procent.
– Det vore viktigt att fånga upp dem som har svårt att komma sig in på någon utbildning efter grundskolan, säger han.

En ödesfråga

Tjänstemannafacket STTK föreslog i veckan en stegvis nedtrappning av arbetslöshetsunderstödet som ett sätt att förbättra sysselsättningen. Rinne säger att alla förslag som syftar till att få upp sysselsättningen är värda att tas i betraktande.
– Sysselsättningsgraden är en ödesfråga för det finländska samhällets framtid, så att vi ska kunna upprätthålla välfärdsstaten.
De förslag om höjda skatter som förekommit i regeringsförhandlingarna har väckt oro bland annat på företagarhåll. Rinne försäkrar att han vill föra en politik som stärker förutsättningarna för företagsverksamhet i Finland, så att nya arbetstillfällen ska kunna uppstå.
– Små och medelstora företags sysselsättande effekt är mycket stor.
Rinne säger att förhandlingarna hittills förts i en god anda, men medger att en svårare fas inleds när man kommer fram till de ekonomiska realiteterna.

Mår bra

Han siktar på en regering med knappt tjugo ministrar. Den förra regeringen startade med bara 14 ministrar, vilket visade sig vara för få. Den expeditionsministär som nu suttit efter riksdagsvalet har 17 ministrar.
Om sin hälsa säger Rinne att han mår bra. Han undersöktes i veckan och läkaren konstaterade att återhämtningen efter sin långa sjukdomsperiod i början av året hade förlöpt väl. Han lider dock av pollenallergi.
Rättelse 18.24: Rinne siktar på en regering med knappt tjugo ministrar, inte drygt tjugo som det först felaktigt stod.

ANDRA LÄSER