Anhöriga till Estoniaoffren har kämpat för ny utredning i årtionden: "Hoppas vi en gång för alla får reda på sanningen"

Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga har sedan slutet av 90-talet påtalat brister i den undersökning som gjordes efter att fartyget Estonia sjönk. Nu är man hoppfull inför de nya dykningarna.

Så här såg det ut under den minnesstund för offren som ordnades den 26 november 1994 i närheten av platsen där Estonia sjönk.
– Det är en bra början i alla fall, säger Lennart Berglund, ordförande för Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga, om den dykoperation som på torsdag inleds under ledning av Estland.
Enligt Berglund har han och många andra anhöriga i snart 27 år efterfrågat en ny utredning om varför Estonia förliste i september 1994. Det är ännu oklart om det blir en ny utredning, men åtminstone ska vraket granskas grundligt.
Berglund är själv en av dem som förlorade en anhörig i olyckan.

Ser flera brister i ursprungsrapporten

Berglund säger att stiftelsen tidigare har bett om lov av svenska myndigheter att få genomföra egna dykningar till vraket.
– Vi fick aldrig ett egentligt beslut då vi frågade om det tillståndet. Svaret blev endast att det inte finns någon i Sverige som kan bevilja sådana tillstånd.
Dessutom har stiftelsen i estländsk domstol krävt att få en förklaring till hur Estonia kunde sjunka som hon gjorde.
– Där fick vi 2019 ett beslut som fastslog att regeringen var tvungen att besvara vår förfrågan på ett korrekt sätt.
Berglund säger att orsaken till att stiftelsen i över 20 år har kämpat för att få en ny utredning är att den ursprungliga enligt dem innehåller betydande brister.
– Den ursprungliga var felaktig. Det kunde vi konstatera nästan direkt efter att den kommit ut. Det var en massa omständigheter man inte hade tagit hänsyn till, säger Berglund.
– Vi sa redan då att så länge man inte visar att det finns ett hål i skrovet så är rapporten inte korrekt.
Han känner besvikelse över att frågan inte har klargjorts tidigare.
– Jag hoppas verkligen att vi anhöriga nu en gång för alla ska få reda på sanningen. Lyckas man inte få fram den i samband med dessa utredningar så måste vraket bärgas.

ANDRA LÄSER