Ryska stjärnans svar efter stödet till Putin: "Naivt att tro att jag skiljer mig från andra ryssar"

Längdstjärnan Veronika Stepanova ångrar inte att hon hyllade president Vladimir Putin – tvärtom: – Hade ni förväntat er något annat av mig? säger hon.

Veronika Stepanova sticker inte under stol med att hon är en anhängare av Vladimir Putin.
Veronika Stepanova var en av idrottsstjärnorna som deltog i president Vladimir Putins mottagning i Kreml förra veckan. Hon hyllade Putin till skyarna – mitt under kriget i Ukraina.
– Jag är född i januari 2001. Jag har sett hur Ryssland på nytt blivit starkt, stolt och framgångsrikt. Det är klart att alla inte gillar det. Men vi är på rätt väg – och vi vinner, precis som vi vann i OS, sade Stepanova.
Den färska OS-guldmedaljören fick en hel del kritik för sina kommentarer. Bland annat tyckte den svenska sprintstjärnan Maja Dahlqvist att det lät osunt.
– Jag har sett en artikel om att hon träffat Putin och hyllat honom, jag tyckte det var sjukt, sade Dahlqvist till SVT Sport.
– Sedan är jag inte mer insatt än någon annan, men backar man Putin så är det inte friskt.
Stepanova står fortfarande fast vid sitt stöd till Putin. Hon besvarar kritiken i ett inlägg på Instagram;
– Ända sedan jag talade vid mottagningen i Kreml har jag blivit översvämmad av frågor av västerländska journalister. En del har jag träffat, så de kanske har bildat något slags uppfattning om mig. Jag har ett svar till dem: hade ni verkligen förväntat mig någonting annat av mig? Bara för att jag ler, talar lite engelska och alltid är redo att skämta lite, så skiljer jag mig på något sätt från andra ryssar? Ofattbart naivt! skriver Stepanova.
– Vi ryssar står alltid upp för vårt fosterland när det är kärvt.
Den norska supertalangen Helene Marie Fossesholm är upprörd över Stepanovas kommentarer. Hon är i samma ålder som Stepanova, de har förut kommit helt bra överens utanför skidspåret, men sedan OS har de inte varit i kontakt.
– Det sägs att man ska skilja på idrott och politik, men Ryssland skiljer definitivt inte på idrott och politik. De använder idrott som propaganda och då blir det svårt för oss också. Idrottarna frontar med Putins värderingar. Och de värderingarna är så motsatta mina att jag inte ens kan sätta ord på det, säger Fossesholm till NRK.
Hon kan inte säga hur det kan bli att möta Stepanova i framtiden, ifall Ryssland tillåts tävla igen. Ryssland och Belarus är för tillfället avstängda av internationella skidförbundet FIS.
– Jag kan inte säga förrän jag upplevt det, men det är klart att det inte blir glömt på det hela taget. Det är uppenbart vilka värderingar hon står för, för annars hade hon inte lagt ut det på Instagram och frontat med det så stort, säger Fossesholm till NRK.

ANDRA LÄSER