Marin: Vi kunde ha stoppat kriget 2014

Statsminister Sanna Marin säger att man gjorde ett stort misstag när man inte reagerade mer kraftfullt när Ryssland invaderade Ukraina 2014. – Om vi hade reagerat starkare vid Krim så hade inte kriget hänt.

Statsminister Sanna Marin säger att det var uppenbart att Ryssland skulle attackera Ukraina. Arkivbild.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
18.02.2023 12:57 UPPDATERAD 18.02.2023 16:40
Statsminister Sanna Marin deltog i ett panelsamtal med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på säkerhetskonferensen i München på lördagen.
Marin säger att det var uppenbart att Ryssland skulle attackera Ukraina den 24 februari för snart ett år sedan.
– Vi ville inte tro det. Vi försökte så gott vi kunde med diplomatiska lösningar och det var såklart rätt. Men om man ser tillbaka så var det uppenbart att Ryssland skulle attackera Ukraina.

"Stort misstag"

Hon lyfter fram att Ryssland använde sig av påtryckningar i form av energikällor och skapade avbrott i flöden redan 2021 och att landet placerade ut sina trupper och hävdade att de bara tränade.
När Ryssland gick in i Ukraina 2014 borde världen ha reagerat mer kraftfullt, konstaterar Sanna Marin.
– Vi gjorde ett stort misstag då, att vi inte reagera starkare. Om vi hade reagerat starkare vid Krim så hade kriget inte hänt. Jag tror att Ryssland tänkte att det skulle vara precis som vid Krim. Ukraina skulle öppet välkomna dem och det skulle bara pågå i några veckor och sedan skulle Putin vinna, enkelt och smidigt.
Hennes uttalande möttes av applåder i salen.
Västländerna borde då ha satt kraftigare sanktioner år 2014 och Ryssland borde ha isolerats totalt redan då, menar Marin.
– Det skickade en signal till Putin att han kan attackera Ukraina igen och att västländernas reaktioner inte skulle vara så kraftiga. Men där har han gjort ett stort strategiskt fel, sa Marin senare på eftermiddagen på en presskonferens för de finländska journalisterna.

"Inte vara naiv"

– Nu måste vi lära oss läxan. Och den huvudsakliga läxan är att inte vara naiv. Jag vill också ha en vacker värld som är god, säker och där vi inte behöver lägga pengar på militär. Jag vill också ha den världen. Men den världen är inte verklig, säger Marin.
Det enda sättet att säkra fred och internationell ordning är att se till att europeiska länder är starka och att man investerar i försvar, menar hon.
– Har vi den påtryckningen och det hotet, så behöver de här auktoritära länderna som Ryssland tänka två gånger om de ska ta till kraft och vilka konsekvenserna kommer att bli.
Hon, liksom Ursula von der Leyen understryker att det militära stödet till Ukraina måste öka.

ANDRA LÄSER