Helsingfors behöver nytänk i energin - nu får huvudstaden hjälp på traven

Helsingfors får goda råd om hur staden ska minska sin kolanvändning både av föreningar för förnybar energi och av maskintillverkaren Wärtsilä. När de talar i egen sak blir lösningsförslagen förenklingar, påpekar huvudstadens energiverk Helen.

Sundholmens kraftverk kommer att fortsätta att producera värme, men med något annat än stenkol. Helsingfors ska vara kolfritt om tio år, men för det behövs samarbete med bland annat grannkommunen Vanda.
18.03.2019 16:28 UPPDATERAD 19.03.2019 07:58
På måndagen gick Wärtsilä storstilat ut med ett förslag till hur Helen ska ersätta kolkraften på Hanaholmen och Sundholmen. Vindkraft som producerar el, värmepumpar som använder överskottsvärme från datacenter och havsvatten och så gasdrivna kraftverk som jämnar ut och optimerar produktionen är bolagets förslag.
De kraftverk som drivs med gasmotorer skulle givetvis Wärtsilä bygga själv. I sitt förslag har det börsnoterade bolaget räknat ut att utsläppen av koldioxid i Helsingfors i produktionen av el och fjärrvärme skulle minska med hela 90 procent med deras modell.
Men det är inte bara Wärtsilä som ger huvudstaden tips. Vid ett seminarium kring förnybar energi förra veckan konstaterades, att med 170 nya vindturbiner och tio nya anläggningar för värme och kyla av den storlek som ligger under Katri Valas park i Sörnäs kunde Helsingfors göra sig av med all stenkol.

ANDRA LÄSER