USA och Ryssland ska träffas - på agendan: Ukraina och kärnvapen

Ryssland- och Natorepresentanter väntas sedan sätta sig vid mötesbordet den 12 januari, och Ryssland och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) ska träffas den 13 januari.

Ukrainska soldater övar i Donetsk.
TT-AFP
28.12.2021 08:28 UPPDATERAD 28.12.2021 12:28
Det första mötet, mellan USA och Ryssland, ska hållas inom ramen för ett säkerhetsinitiativ som USA:s president Joe Biden och hans ryska motsvarighet Vladimir Putin antog när de två träffades i Genève i somras. Det samtalsforumet har framför allt handlat om att återuppliva kärnvapensamtalen men mötet i januari kommer också till stor del att handla om spänningarna kring Ukraina, enligt källor inom Vita huset.
De två möten som följer, den 12 och 13 januari, är vikta helt åt spänningarna kring Ukraina.
Ryska krav på Nato
Under senhösten har spänningarna mellan Ryssland och västländer ökat ytterligare, sedan Ryssland samlat tiotusentals, enligt vissa uppgifter långt över hundratusen, styrkor nära gränsen med Ukraina. USA, som anklagar Putin för att planera för en storinvasion av Ukraina, och EU har svarat på mobiliseringen med hot om hårda ekonomiska sanktioner.
Ryssland har å sin sida lagt fram vad man kallar "säkerhetsförslag" som det vill förhandla om. Förslagen är en lista med krav på Nato, som USA och andra berörda västmakter avfärdat som oacceptabla.

Två spår från väst

Moskva vill bland annat få garantier för att Ukraina inte blir medlem av Nato, att försvarsalliansen inte växer och att det inte sker någon förflyttning av styrkor eller vapen till länder som blivit medlemmar efter 1997.
– President (Joe) Bidens inställning till situationen i Ukraina har varit tydlig och konsekvent: att ena alliansen bakom två spår, avskräckande medel och diplomati. Vi står enade som allians inför de konsekvenser Ryssland går till mötes om det avancerar mot Ukraina, säger en talesperson för USA:s säkerhetsråd.
Vilka som ska representera de två parterna under samtalen har ännu inte tillkännagivits.
Texten är uppdaterad med mera information kl. 12.25.

ANDRA LÄSER