Dödstalen stiger på Haiti efter monsterorkanens framfart

Över 100 människor har dött efter Matthews framfart, de flesta på Haiti. Orkanen väntas samla ny kraft innan den kan nå det amerikanska fastlandet, där 1,5 miljoner människor evakueras.

Haitier korsar ett vattendrag där bron kollapsat, sydväst om huvudstaden Porte-au-Prince.
Orkanen Matthew rör sig för närvarande i närheten av nordvästra Bahamas, där den beräknas kunna orsaka förödande stormvågor, extrema vindar och skyfall. Premiärminister Perry Christie har uppmanat invånare vid öarnas sydkust att söka skydd i högre liggande områden.
Då har Matthew ändå nedgraderats från fyra till tre på en femgradig skala, efter att de senaste två dagarna ha härjat över Haiti. Där har minst 98 människor konstaterats döda, många av fallande träd, flygande bråte och översvämmade floder, uppger lokala myndigheter enligt nyhetsbyrån Reuters.
Bara i staden Roche-a-Bateau i södra Haiti uppger myndigheter för AFP att minst 50 människor omkommit.
Med fyra dödsfall i grannlandet Dominikanska republiken har den totala dödssiffran stigit till 102.

Florida nästa

Under sin väg mot det amerikanska fastlandet väntas orkanen samla styrka och återigen uppgraderas till en fyra. Framåt torsdagskvällen tros den kunna nå Floridas kust, om den inte rör sig ut över havet.
Där kommer skolor, gallerior och offentliga inrättningar att hålla stängt, flyg har ställts in och lokalpressen rapporterar att människor bunkrat bensin och matvaror.
Guvernören Rick Scott har dessutom beslutat att evakuera 1,5 miljoner människor, enligt nyhetsbyrån AFP. Han varnar för ett möjligt katastrofscenario om orkanen drar in med full kraft över fastlandet.
– Evakuera, evakuera, evakuera. Tiden rinner ut, sade han på en presskonferens.
Förutom Florida har även South Carolina och Georgia förklarat beredskapstillstånd.
USA:s president Barack Obama har besökt beredskapsmyndigheten Fema inför ovädrets ankomst.
– Matthew kan påverka hela sydöstra kusten. Jag vill betona för allmänheten att det här är en allvarlig storm. Den har redan slagit mot Haiti med förödande resultat, sade presidenten vid sitt besök.

Osäkerhet på Haiti

Den totala omfattningen av förstörelsen på det utfattiga Haiti är fortfarande oklar. Helikoptrar har skickats till de sydvästra regionerna, som befaras vara värst åtgångna.
Den enda bro som förbinder området med huvudstadsregionen förstördes i orkanen, och kommunikationerna har legat nere sedan dess. FN beräknar att hälften av Haitis elva miljoner invånare påverkats på något sätt, och att minst 350 000 behöver omedelbar hjälp.
Det planerade presidentvalet på söndag har ställts in till följd av orkanen.
Tusentals haitier bor fortfarande i tält efter den stora jordbävningen 2010. Efter katastrofen dog 9 000 personer i ett massivt kolerautbrott. Sjukdomen sprids i förorenat vatten och redan nu har åtta fall rapporterats in efter orkanen, uppger AFP.
– Vi har en del översvämningar i bland annat (slumstadsdelen) Cité Soleil (i Port-au-Prince) som gör att det kan bli kolerautbrott när som helst. Det är vår största oro, säger Lionel Isaac vid Plan International till TT i telefon från huvudstaden Porte-au-Prince.

Orkaner och cykloner

Tropiska stormar över Atlanten bildas i regel under perioden 1 juni till slutet av november. Sedan 1968 har i genomsnitt 11,8 tropiska stormar per säsong bildats över Atlanten, 6,2 av dessa når orkanstyrka.
Cyklon är ett intensivt oväder med virvelvindar. De bildas när havsvattnet blivit så varmt, 27-28 grader, att det avdunstar och vindar skapas. En storm har vindhastighet över 25 m/s, en orkan över 32 m/s. I tropiska cykloner har vindhastigheter på uppåt 70 m/s uppmätts.
Förutom vattentemperaturen spelar den så kallade vertikala vindskjutningen i atmosfären, det vill säga skillnaden i vindhastighet mellan 1 500 och 10 000 meters höjd, roll för bildandet av tropiska stormar.
Källa: SMHI, National Hurricane Center
ANDRA LÄSER