Norsen öppnar dörrarna – eleverna inleder skolåret utan bord

Skolterminen inleddes i Grundskolan Norsens renoverade skolbyggnad på torsdagen. Flytten är ändå inte klar. Möbler, bland annat stolar och bord, saknas i en del klassrum.

Klass 9E har årets första lektion i samhällslära. I bilden eleverna Natalie Lindholm (till vänster), Claudia Blomqvist, Melinda Blomstedt, Gabriella Sandström, Max Motelay, Filip Alholm, Reidar Paaer, Joonatan Ranta, Amos Weissenberg, Laura Hellstén och Rasmus Gustafsson i framgrunden, i bakgrunden lärare Johannes Nygren.
12.08.2016 11:59 UPPDATERAD 12.08.2016 16:04
– Vi har jobbat med flytten sedan den första augusti. Det har gått bättre än förväntat, säger rektor Ann-Britt Bonns.
En flyttbil står på skolans gård. Flyttare bär in möbler.
– Den första veckan var det en intensiv skytteltrafik mellan Haga och den nya skolbyggnaden. Nu är det främst nya möbler som flyttas in, och en del gamla möbler som förs till återvinning, säger Bonns.
– I slutet av nästa vecka borde vi ha det mesta på plats, säger biträdande rektor Johannes Nygren.
Rektor Ann-Britt Bonns och biträdande rektor Johannes Nygren delar arbetsrum. De fick sina nya skrivbord i går – innan det hade de använt ett gammalt bord.
Än så länge har eleverna fått en mjukstart. I dag har eleverna haft lektioner med sina elevhandledare och fått gå på rundtur i byggnaden. Huset är nytt för alla elever, eftersom skolan varit utlokaliserad till Haga de senaste två åren på grund av renoveringen. Byggnaden hade länge varit i behov av sanering.
– I några klassrum har vi ännu inte pulpeter, men vi har flyttat in stolar eller pallar. Vi har hela tiden räknat med att det tar en stund för flytten att bli klar och för alla nya möbler att levereras. Jag och Johannes fick våra skrivbord i går. Innan dess jobbade vi på ett gammalt bord. Över huvud taget har vi använt mycket gamla möbler temporärt medan vi väntar på de att de nya möblerna levereras, säger Bonns.

Biblioteket fungerar redan

Bonns säger att det knappt är några problem med att en del möbler saknas. Verksamheten är i full gång i huset: bland annat i biblioteket, som hon är speciellt nöjd med.
I biblioteket står högar av flyttlådor på golvet och hyllorna väntar ännu på att bli fastskruvade i väggen. Personalen är i full fart med att packa upp.
Många av böckerna i biblioteket är ännu nerpackade i lådor.
– Några elever var inne här redan i går, på första skoldagen, och ville låna böcker. Vi kollade i lådorna och de fick med sig Camilla Läckbergs deckare och böcker från Stephanie Meyers Twilight-serie, säger Margareta Öhman.
Öhman är anställd för skolans projekt "Den läsande skolan" och ansvarar för biblioteket.

Pallar och inga bord

Klass 9E har årets första lektion i samhällslära. Klassrummet har ännu inte några bord så eleverna sitter på pallar.
– Det har varit roligt att komma tillbaka till den nya skolan. Den här byggnaden är mycket trevligare än den i Haga, säger Amos Weissenberg.
– Det är lite jobbigt att en del möbler saknas. Vi har fått sitta på golvet och på pallar i några rum, säger Natalie Lindholm.
– Det skulle vara roligare att komma tillbaka till en helt färdig skola, säger Max Motelay.
– Men det är inte så jobbigt, säger Lindholm.
"Det har varit roligt att komma tillbaka till den nya skolan. Den här byggnaden är mycket trevligare än den i Haga", säger Amos Weissenberg (till vänster). I bilden är också hans klasskompisar Natalie Lindholm och Max Motelay.

ANDRA LÄSER