Ett Storytel för tantsnusk – men inte porr

Det finns ju ingen audioerotisk app för den nordiska marknaden, upptäckte några kvinnor i Sverige och beslöt sig för att ändra på den saken. Resultatet blev Blanchestories som vill sätta kvinnans njutning i centrum.

Den nya appen Blanchestories vill sätta kvinnans njutning i centrum. Illustrationsbild.
Malin Slotte
19.04.2021 07:00
"Sexiga stories som smeker din lust och kittlar dina begär."
Med den sloganen vill den nya appen Blanchestories locka lyssnare. Appen som funnits på marknaden i några månader innehåller korta romantiska och erotiska ljudberättelser samt mer handfasta övningar för meditation och avslappning.
– Slarvigt kunde man säga att det är ett Storytel för tantsnusk. Fokus är kvinnlig hälsa och njutning; vi vill att kvinnor ska känna sig bekväma i sin kropp och njuta mera av sin lust, säger Lisa Leuhusen som tillsammans med Beatrice von Schwerin är en av appens grundare.
Blanchestories grundare Lisa Leuhusen har en bakgrund inom tv-produktion och den svenska tv-kanalen TV4.
Blanchestories grundare Beatrice von Schwerin har en bakgrund som indiefilmproducent i främst USA.
På marknaden finns redan appar för romantiska berättelser, för erotiska historier och för välbefinnande, meditation och avslappning. Det som grundarna av Blanchestories upplevde att saknades var en app som kombinerade dessa tre. Dessutom fanns ingen audioerotisk app på den nordiska marknaden.
– När vi fick idén var utbudet alldeles för dåligt. Det mesta som fanns online var av män för män så vi tyckte det var dags att ändra på det. Om man i stora slängar delar upp män och kvinnor konsumerar kvinnor erotisk och romantisk litteratur. Vi gillar att drömma oss bort och fantisera och skapa vår egen bild, medan män, i stora slängar, gillar bild och film, säger Beatrice von Schwerin.

Män kan gott lyssna

De upplevde även att det för dagens unga kvinnor inte finns någon motsvarighet till tidningen Mitt livs novell som deras egen generation växte upp med.
– Den gav oss möjlighet att utnyttja fantasin och drömma oss bort i romantiska skeenden, men för dem som växer upp nu finns porren så nära i paddan och telefonen. Sex har blivit så hårt för unga tjejer, och för killar också. Även om appen primärt är för kvinnor kan män också gott ta del av den för att höra vad kvinnor tjusas av, anser Lisa Leuhusen.
Sextech, som främjar människans sexuella välbefinnande, förutspås vara en växande framtidsbransch. Illustrationsbild.
Kvinnan är alltid i fokus i appens berättelser, och erotiken som skildras är inte bara heterosexuell. De erotiska berättelserna sträcker sig från "vaniljsex till bdsm" men allt som skildras sker under samtycke.
– Vi är inte porr, vi är inte kroppsfixering eller våld. Alla som lyssnar på en historia ska kunna leva sig in i den, betonar Lisa Leuhusen.

Inget stön och stånk

En förebild är den växande amerikanska audioerotiska appen Dipsea som uppger sig ha dubblerat sitt antal prenumeranter sedan mars 2020. Men till skillnad från Dipsea, som Leuhusen och von Schwerin karaktäriserar som en form av radioteater, använder sig berättelserna i Blanchestories inte av ljudeffekter, och absolut inget "stön och stånk". I stället används specialkomponerad musik för att föra berättelserna framåt.
– Vi håller oss än så länge borta från radioteater, det är ett väldigt medvetet val vi har gjort. Det är bara störande tycker vi och den publik vi har testat det på, så till att börja med blev det musik i stället, säger Beatrice von Schwerin.

Blanchestories & sextech

Den audioerotiska appen Blanchestories lanserades den 14 februari i år.
Tills vidare är innehållet i appen på svenska och engelska, men planen är att utvidga till fler språk i framtiden.
Författarna som leverera berättelser för appen är främst rekryterad ur feelgood- och romancegenren och det kanske kändaste namnet är Lina Forss. De flesta författare som skriver i den erotiska genren skriver under pseudonym.
Appen har hittills flest användare i Sverige och Skandinavien, men nedladdningar finns även i Finland och i så avlägsna länder som Iran, Bangladesh och Brasilien.
Den så kallade sextech-industrin som omfattar all teknologi med syfte att främja människors sexuella välbefinnande domineras i dag av porrindustrin där innehåll generellt produceras av män för män.
Sextech-inudstrin värderas globalt till över 30 miljarder dollar och spås enligt det amerikanska affärsmagasinet Forbes växa kraftigt – 2026 kan industrin vara värd 122 miljarder dollar.

ANDRA LÄSER