Svensk statssekreterare avgår efter ålfiskeskandalen

Den svenska statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson lämnar sitt uppdrag efter ålfiskeskandalen, skriver han själv i ett inlägg på Facebook. Kristersson säger sig ha förståelse för beslutet, men beklagar att Nilsson försvinner ur kretsen.

PM Nilsson lämnar sin post som statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson. Arkivbild.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
26.01.2023 22:35 UPPDATERAD 26.01.2023 23:03
”Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt att denna situation har uppstått, men jag har förståelse för hans beslut. PM Nilsson har varit en uppskattad medarbetare i laget och är en mycket kompetent person. Vi kommer att sakna honom”, säger Ulf Kristersson (M) i en skriftlig kommentar till TT.
Uttalandet kom sedan PM Nilsson skrivit på Facebook:
”Jag har beslutat att lämna jobbet som statssekreterare hos statsministern. Ålfisket för 1,5 år sedan och turerna runt det har jag tidigare bett om ursäkt för och böter är betalda. Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna – även om jag sedan ringde tillbaka till polisen och erkände att jag tagit upp 15 fiskar”, står det i inlägget, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

Brott mot artskyddsförordningen

PM Nilsson fick nyligen ett strafföreläggande med påföljande dagsböter för att ha tjuvfiskat ål under 2021. Han har tidigare erkänt att han ljugit och sagt till polisen att ålryssjorna inte var hans under ett samtal strax före jul. Några dagar senare ångrade han sig och hörde av sig till polisen.
De senaste dagarna har flera medier rapporterat om att ytterligare en förundersökning pågår mot PM Nilsson. I det fallet handlar det om brott mot artskyddsförordningen.
TT har varit i kontakt med polisen om den aktuella förundersökningen, men polisen har inte bekräftat att Nilsson ingår i utredningen.
”Jag har nu i media läst att jag också är anmäld för brott mot artskyddsförordningen, en viktig lagstiftning som ska beivra handel med skyddade arter. Jag själv vet inte vad anmälan handlar om eller ens om det är jag som är föremål för utredningen – den informationen får jag inte av polisen”, skriver Nilsson nu på Facebook.

KU-anmälningar

I måndags anmälde Socialdemokraterna Ulf Kristersson till riksdagens konstitutionsutskott (KU) för turerna kring PM Nilsson.
– Vi behöver få klarhet i hur processen i samband med anställningen gick till, sade socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi då.
Oppositionen har krävt att PM Nilsson ska avgå på grund av vad som avslöjats.
– Det vi främst reagerar på är att statssekreteraren ljugit för myndigheter, sade Shekarabi.

ANDRA LÄSER