Tapio Lehtinens båt har sjunkit på Indiska oceanen – räddningsinsats pågår

Ensamseglaren Tapio Lehtinens båt sjönk på fredagen. Han deltar i Golde Globe race – en världsomsegling. Arrangörerna har haft kontakt med Lehtinen, som befinner sig i båtens livflotte.

Tapio Lehtinen kastade loss från Les Sables d'Olonne i september när tävlingen inleddes.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
18.11.2022 12:55 UPPDATERAD 18.11.2022 15:59
Golden Globe Race skriver på sin Facebooksida på fredagsförmiddagen att ett nödmeddelande har sänts ut från Tapio Lehtinens båt Asteria. 
Vid 14-tiden finsk tid meddelade arrangörerna att Lehtinens båt har sjunkit. Asteria sjönk med aktern före på fem minuter. 
Lehtinen hann veckla ut sin livflotte och sin väska med nödutrustning. Han har lyckats få på sig en räddningsdräkt, men har inga glasögon. Det gör det svårt för honom att läsa och sända meddelanden, men man har lyckats kommunicera med honom.
Lehtinen gav ett sista meddelande gällande sin kära båt klockan 13.05 finsk tid:
”Jag gav Asteria ett sista honnör innan hon sjönk”, lyder Lehtinens meddelande.
Lehtinen är på ensamsegling jorden runt och befinner sig på Indiska oceanen, 450 sjömil sydost om Port Elizabeth i Sydafrika.
Samuel Sorainen är kommunikationsansvarig i Tapio Lehtinens team. Han säger att han följt läget sedan han fick nys om att Lehtinen var i knipa.
– Det är klart att man har varit lite orolig. Samtidigt vet jag vilken erfaren seglare Tapio är. Det är bara att vänta på att den första båten anländer, säger Sorainen till HBL.
Enligt honom tyder det mesta på att Lehtinen kört på grund eller råkat ut för någon typ av kontakt.
– Jag ser inte hur båten skulle kunna sjunka utan fysisk kontakt.
Med livflotten och nödutrustningen kan man klara sig i flera dagar på sjön. Eftersom Lehtinen har fått med sig dem borde det inte vara någon fara, bedömer Sorainen.
– Dessutom verkar vädret vara rätt så lugnt i området.

Långt ute på havet

Nödsändaren finns kvar livflotten och aktiverades manuellt, skriver Golden Globe Race som lyckades få kontakt med honom per satellittelefon.
En räddningsinsats ledd av Sjö- och flygräddningscentralen i Sydafrika inleddes på fredagseftermiddagen.
Vid 15-tiden gick GGR är ut med information om att fraktfartyget Darya Gayatri har styrt kursen mot Lehtinens position. Fartyget seglar under Hong Kongs flagga i full fart och befann sig vid tidpunkten för omdirigeringen cirka 463 kilometer från Lehtinens position. Det beräknas nå Lehtinen vid 14-tiden på lördag.
De två andra deltagarna i racet som befinner sig närmast Lehtinen – Kirsten Neuschäfer och Abhilash Tomy – befann sig sig cirka 95 respektive 170 sjömil från Lehtinens position strax efter nödanropet. 
Golden Globe race uppgav att man fått kontakt med Tomy och att denne var på väg mot Lehtinen, men Tomy fick senare instruktioner om att avbryta färden mot Lehtinen. Enligt de senaste uppgifterna är det i stället Neuschäfer som är på väg mot Lehtinens position och det återstår att se om hon eller fraktfartyget hinner fram först.
Seglarna skickar uppdateringar till arrangörerna med jämna mellanrum. Tapio Lehtinens senaste uppdatering kom in på torsdagsmorgonen. Lehtinen skriver då att vädret är lugnt trots att han befinner sig på den fyrtionde breddgraden.
Han skriver också att han försöker hålla båten i rörelse i riktning ostsydost och frågar ifall han borde ha styrt kursen söderut i ett tidigare skede.
Lehtinen deltog i GGR även för fyra år sedan. Då sinkades han av rankfotingar, en typ av kräftdjur, som klamrat sig fast i skrovet på hans 36 fot långa båt Asteria och kom i hamn tre månader senare än väntat. Han var borta i 322 dagar.
Ingen teknisk utrustning får användas i samband med racet. Gps är inte tillåtet, utan det är sextant, kompass och sjökort som gäller för navigering.
Svenska Yle rapporterade tidigare om händelsen.
Läs också: Tapio Lehtinen ska ut på ännu en världsomsegling

ANDRA LÄSER