Stubb tackar nej till ministerpost – ska ta det lugnt i sommar

Alexander Stubb (Saml) meddelade på onsdagen att han inte tänker fortsätta som minister fast den nya partiordföranden Petteri Orpo erbjöd en post i regeringen.

Alexander Stubb meddelade medierna om sin presskonferens i bekant stubbstil – på Twitter.
I lördags valde Samlingspartiet på partikongressen i Villmanstrand att ge sitt stöd åt en ny partiordförande, Petteri Orpo (Saml). Det betyder att före detta ordföranden Alexander Stubb inte enbart mister ordförandeskapet, utan även posten som finansminister i Juha Sipiläs (C) regering. På onsdagen kallade Stubb till presskonferens utanför Gamla saluhallen för att klargöra sina planer framöver.
– Jag lovade i lördags att vara en bättre pappa och en bättre make. 150 dygn utrikesresor om året går inte ihop med det, svarar Stubb på frågan om varför han valt att tacka nej till den erbjudna posten som utrikeshandelsminister.
– Visst har jag erfarenhet av både jobbet som utrikesminister och som utrikeshandelsminister. Men just nu känner jag att jag bäst kan tjäna Finland och Samlingspartiet från bakgrunden, som riksdagsledamot. Det är viktigt att Petteri Orpo får bygga upp ett nytt eget ministerteam och jag kommer att stödja honom i den processen.
Stubb säger att det florerar mycket rykten kring ministerposterna och att han genom sitt meddelande vill klippa vingarna av rykten om sig själv.
Under sommaren vill Stubb ta en andningspaus och vara på semester med familjen för att på hösten kunna ta itu med jobbet som riksdagsledamot med full kraft. Semestrar är inget som hört till den vanliga dagordningen under Stubbs åtta år som minister.
– Jag minns två semestrar under mina ministerår. Vår semester på Sardinien avbröts av kriget i Georgien. Och under vår tio dagar långa semester på Sicilien förra året blev det två besök i Bryssel, berättar han och hoppas nu kunna njuta av sin semester ostört.
Nästa måndag är enligt Stubb hans 3 000. dag som minister. Men trots sin åttaåriga ministerkarriär säger Stubb att han tog beslutet att lämna regeringen rätt så snabbt efter att ordförandevalets resultat blev klart. Han tänker inte heller sikta på andra förtroendeuppdrag som posten som riksdagenstalman eller vicepartiordförande.
Tanken var förstås att fortsätta som Samlingspartiets ordförande och som Finlands finansminister, visst skulle det ha varit fint. Men nu är situationen en annan. Jag har pratat mycket med Petteri Orpo och vi har gått igenom alla tänkbara alternativ. Just nu har jag på känn att jag från bakgrunden gör mest nytta för partiet och för Finland.
I garanterad stubbstil nämner han även tre poänger, den här gången hans tre principer som politiker. En av dessa principer är att varje dag ge hundra procent för allt han gör. Nu känner han att han inte längre kan uppfylla den principen i regeringen.
– Fast jag är en uthållighetsidrottare känns det nu som om jag inte skulle ha haft något mera att ge. Och då man känner så lönar det sig att ta emot en annan uppgift.
I morgon åker Stubb till Luxemburg för sitt sista eurogruppsmöte och sitt sista Ecofin-möte. Nästa vecka utnämns Samlingspartiets nya ministrar.
Stubb möttes av ett stort medieuppbåd i förmiddag.

ANDRA LÄSER