Sekelskiftesvilla totalförstörd i brand på Brändö – släckningsarbetet pågår hela dagen

En större villa på Brändö i Helsingfors brann ner under onsdagen. Branden började i trähusets källare mitt i natten, och räddningsverket fick larm om branden klockan 2.40 natten mot onsdagen.

Den över hundra år gamla villan på Brändö brinner fortfarande och enligt jourhavande brandmästaren Vesa Paatelma kommer villan att totalförstöras.
Brandröken spred sig över hela Brändö och räddningsverkets bilar blockerade trafiken längs gatorna i flera kvarter under onsdagsmorgonen. En gammal sekelskiftesvilla från början av 1900-talet brann i korsningen av Granfeltsvägen och Gamla kälkbacken.
– Villan går inte att rädda. Den var övertänd redan när vi anlände till platsen, hettan var så stark att vi inte genast kunde gå in i byggnaden. Branden har fått sin början i bastuavdelningen i källaren och elden hade hunnit sprida sig till både väggar och innertak, sade jourhavande brandmästaren Vesa Paatelma till HBL.
Räddningsenheter från samtliga brandstationer i Helsingfors har deltagit i släckningsarbetet under natten.
Räddningsverket uppmanar Brändöbor att hålla fönster och ventilation stängda i dag, för brandröken kommer att försämra luftkvaliteten hela dagen.
Paatelma var en av de första brandmännen som anlände till brandplatsen vid tretiden i natt.
– Vi var snabbt på plats här och kunde lokalisera branden till källaren, men rökdykarna kom inte åt att släcka branden, elden hade redan spridit sig till alla konstruktioner. De boende i huset hade till all lycka tagit sig ut på egen hand, tre personer hade klättrade ner från de övre våningarna längs stegar. Inga personer har kommit till skada, sade Paatelma.
Den tre våningar höga villan på Granfeltsvägen bestod enligt brandmästaren av två lägenheter.
Villan var över hundra år gammal och byggd i trä, fasaden var delvis rappad. Huset var ritat av arkitekten Einar Flinckenberg, som stod bakom flera hus på Brändö. Mest känd är Flinckenberg som arkitekt till Hagnäs saluhall.
Kraftig rökutveckling
Branden utvecklades snabbt och spred sig genom alla våningar i huset. Hettan var stor i närheten av huset. Branden fortsatte under hela onsdagen, trots att räddningsenheter från samtliga brandstationer i Helsingfors deltog i släckningsarbetet.
Invånarna på Brändö uppmanades stänga fönster, dörrar och ventilationssystem för att inte få in röken i sina hem.
– Det blåser en del, men riktningen är sådan att brandröken inte direkt blåser mot något annat bostadshus i närheten. Så länge huset brinner kommer det att uppstå rök, så problemet med röklukt kommer att hänga kvar, sade Vesa Paatelma på förmiddgaen.
Den brinnande villan står i korsningen av Granfeltsvägen och Gamla kälkbacken på Brändö. Räddningsverket river nu upp taket för att komma åt att släcka elden.
Branden spred sig snabbt från bastuavdelningen i källaren till husets väggar och innertak. Det var övertänt redan när brandkåren anlände till Granfeltsvägen.
Släckningsarbetet fortsatte under onsdagen, men bara utifrån.
– Vi kan inte längre gå in i huset, de bärande konstruktionerna hotar att rasa samman när som helst, så det är inte tryggt att gå in. Det enda vi nu kan göra är att riva upp taket och släcka branden ovanifrån. Det kommer att ta tid, huset kommer att brinna länge ännu, för vi kommer inte åt alla brandhärdar, förklarar Vesa Paatelma.

ANDRA LÄSER