Dödsskjutningar i kriminella miljöer tar Sverige till dyster topp i Europa

I inget annat land i europeisk jämförelse har det dödliga skjutvapenvåldet ökat som i Sverige, som nu är i topp. Det handlar om dödsskjutningar i kriminella miljöer. Ser man till dödligt våld totalt är det fortfarande vanligare i Finland

En man i 25-årsåldern dog efter en skottlossning på nyårsafton i Malmö. Malmö hör till de städer som drabbats hårt att gängkriminalitet och dödsskjutningar i Sverige. Den senaste insatsen för att bryta trenden, Sluta skjut, betecknas ändå som framgångsrik.
26.05.2021 17:30 UPPDATERAD 26.05.2021 20:59
Medan det dödliga skjutvapenvåldet har minskat i övriga Europa – inklusive Finland – har utvecklingen i Sverige varit den motsatta. Från att ha haft tredje lägst andel döda i förhållande till befolkningsmängden för knappt tjugo år sedan, har Sverige gått upp i topp.
Det här visar en studie som svenska Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerade på onsdagen. I den ingår 22 länder utöver Sverige och den gäller åren 2000-2019.
I början av perioden sköts i medeltal 2 personer till döds per en miljon invånare i Sverige. Nu är antalet fördubblat: 4. I Europa har det skett en minskning från 3 till i snitt 1,6 dödade per miljon.

ANDRA LÄSER