Nina Chydenius bästa finländare i EM-maraton

Då det största framgångshoppet Alisa Vainio tvingades avbryta tog finlandssvenska EM-debutanten Nina Chydenius för sig och knep den bästa finländska placeringen i maratonloppet.

Nina Chydenius.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
15.08.2022 15:03 UPPDATERAD 15.08.2022 16:22
Nina Chydenius kan vara rätt så nöjd med sin mästerskapsdebut. Den Grankullabördiga uthållighetslöparen var bästa finländare i maratonloppet i ett soligt München då hon kom 39:a på tiden 2.43.00, cirka tio minuter långsammare än personbästa från Sevilla i februari.
Banprofilen med en liten uppförsbacke och värmen på omkring 25 grader gjorde loppet extra tungt.
"Mitt livs tyngsta lopp. Inför tävlingen var jag omkring femtia i rankningen och så var jag 39:a i mål så på det sättet är jag glad. Och man någonstans ska slita så är det här. Jag beslutade att jag inte kommer hit för att avbryta eftersom min familj var på plats och se på tävlingen", säger Chydenius på Friidrottsförbundets webbsida.
Läs också: Ätstörningarna styrde Nina Chydenius liv i tio år – nu gör hon mästerskapsdebut i friidrotts-EM
Alisa Vainio var på förhand sett den finländska maratonlöparen med största framgångsförväntningar i EM. 24-åringen som kom 16:e i VM i Eugene avbröt ändå efter cirka 30 kilometer. Hon hängde med i tätklungan på ett drygt dussin idrottare i de första dryga 15 kilometrarna men trillade sedan i resultatlistan.
Suvi Miettinen kom 46:a på 2.47.15 och 45-åriga Annemari Kiekara 49:a med tiden 2.48.30. Guldet gick till polska Aleksandra Lisowska på 2.28.36.
Finland kom tia i lagtävlingen vars vinnare blev hemmanationen Tyskland. I herrarnas tävling var Arttu Vattulainen ensam finländare och liksom Vainio avbröt också han.

ANDRA LÄSER