Nya direktiv för stadsbor i småhus – Minna Killström har egen kompost i trädgården i Esbo

Visst kräver den lite omsorg, komposten bakom garaget. Men den ger också färsk mylla som Minna Killström använder i blomrabatterna. – Det var ett självklart beslut att börja kompostera när vi flyttade från husbolag till eget hus. Det hade känts jättekonstig att slänga matrester i blandsoporna, säger hon.

Minna Killström flyttar den rykande varma och fuktiga myllan som kommer från komposten efter cirka sex veckors lagring till vidare behandling i lövkomposten, där den får mogna tills våren och trädgårdssäsongen börjar igen.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
07.11.2022 06:01
I sommar ska Esbo- och Grankullaborna bli bättre på att sortera sitt avfall. Speciellt gäller det stadsbor i småhus, de ska snart börja sortera apelsinskal, kaffesump och andra matrester i ett särskilt kärl.
Hittills har stadsbor som bor i eget hus eller små husbolag med upp till fyra lägenheter inte behövt sortera sitt bioavfall, men den 1 juni blir det ändring på det. Då ska alla småhus antingen skaffa egen kompost eller ett avfallskärl för bioavfall.
Familjen Killström i Esbo är redan erfarna komposterare, de har levt med en egen kompost i fem års tid, alltså lika länge som de har bott i eget hus i Hemtans.

ANDRA LÄSER