Nytt succéspel gav spelstudio rekordtillväxt – omsättningen sjuttiodubblades på ett år

Det finländska mobilspelsföretaget Small Giant Games sjuttiodubblade sin omsättning i fjol. Hemligheten är det nya succéspelet Empires & Puzzles.

Ur fantasy-rollspelet Empires & Puzzles, som utvecklats av Helsingforsbaserade Small Giant Games.
21.02.2018 16:39 UPPDATERAD 22.02.2018 09:33
Fantasy-rollspelet Empires & Puzzles som lanserades i mars i fjol har laddats ner 10 miljoner gånger. Framgången har gjort att det Helsingforsbaserade mobilspelsföretaget Small Giant Games i fjol ökade sin omsättning till 28 miljoner euro, från 0,4 miljoner året innan. Det framgår av ett pressmeddelande som bolaget publicerade på onsdagen.
Small Giant Games meddelar samtidigt att företaget tar in 33 miljoner euro i nytt kapital i en investeringsrunda som leds av det svenska riskkapitalbolaget EQT Ventures. Syftet är att få Empires & Puzzles att växa internationellt, samt att utveckla nya spel och anställa personal. Uppgörelsen går också till stor del ut på att investerarna köper upp aktier av grundarna och personalen.
Small Giant Games vd Timo Soininen.
– När vi började utvecklingen av Empires & Puzzles hade vi en klar vision av hurdant spel vi skulle skapa för att klara oss på den mycket hårt konkurrensutsatta globala spelmarknaden. Vi beslöt att bygga ett stort rollspel som ska vara så lätt som möjligt att komma i gång med, men som överraskar med sitt djup och sitt sätt att kombinera olika spelmekaniker på ett nytt sätt, säger Small Giant Games vd Timo Soininen.
Han säger att företaget siktar på en stor ökning av omsättningen också i år.
Bakom Small Giant Games står ett erfaret team med bakgrund i bland annat tidigare Habbo Hotel, Rovio och Remedy Entertainment. Företaget har 25 anställda.
Förutom EQT Ventures deltog också Creandum, Spintop Ventures och PROfounders i investeringsrundan.

ANDRA LÄSER