Årets mest skrämmande dag? Tänk på det här om hunden är rädd för raketer

Att skjuta fyrverkeripjäser hör för många samman med nyårsfirandet. Men samtidigt är årets sista kväll en jobbig kväll för många djur och deras ägare. Raketerna är svåra att undvika, särskilt när de skjuts vid överraskande tidpunkter.

Många hundar blir rastlösa då det börjar smälla och har svårt att vara. 
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
31.12.2022 05:00 UPPDATERAD 31.12.2022 09:54
För många är nyår inte årets fest. För de fyrbenta innebär det i stället oförklarliga explosioner och smällar. För de tvåbenta blir det kanske en natt med ett vettskrämt sällskapsdjur.
– Alla djur reagerar på raketer, också vilda djur, men tänker vi på husdjur är det kanske hundar som har det svårast, säger Thea Kurttila, veterinär på husdjurskliniken Vetset i Kyrkslätt.
Trots att det finns de som ifrågasätter om raketer alls borde ha en framtid är det fortfarande tillåtet att skjuta fyrverkerier mellan klockan 18 och 02 på nyårsnatten.
Djur som är rädda för raketer och smällare visar tydliga tecken på stress. De kan reagera med skakningar, flämtande och till och med panikattacker.

Tips till hundägare

Det är tillåtet att skjuta raketer klockan 18–02 på nyårsafton. Var förberedd på oväntade smällar och kolla att hunden inte kan ta sig ur selen eller halsbandet. Det är rätt vanligt att hundar rymmer på nyårsafton.
Rasta hunden före klockan 18 på nyårsafton och följande gång först rejält efter midnatt.
Lämna inte hunden ensam hemma på kvällen.
Knäpp på radio eller tv och håll gardinerna fördragna.
Bete dig lugnt och normalt även om djuret är ängsligt.
Hundar kan även vara rädda för lukten av krut, som kan sväva i luften flera dagar efter fyrverkeriet.
Veterinärer kan skriva ut lugnande mediciner till hundar som lider av svår rädsla.
Källa: Spaningshundförbundet (Etsijäkoiraliitto)
Det hör heller inte till ovanligheten att hundar springer iväg för att söka skydd. Då kan de dessutom orsaka fara i trafiken.
– Många djur får till och med lugnande medicin för att de blir så påverkade av fyrverkerierna, säger hon. 
Djur kan också ha ett trauma som gör raketerna ännu svårare att handskas med. Det kan vara från ett tidigare nyår, men också framkallat av annat som kan te sig obehagligt, som åska eller en högljudd olycka i hemmet. 
Kurttila rekommenderar att djurägare beter sig så normalt som de kan, talar lugnt med djuret utan att sjåpa sig. Att stanna inne, dra för gardinerna och sätta på lite musik är en annan bra idé.
Thea Kurttila rekommenderar inte att ta med hunden till fyrverkeriuppvisningar. Arkivbild.

Djuraffär uppmärksammar problemet

Musti ja Mirri, Finlands största djuraffär, vill synliggöra problemet med de skräckslagna djuren med en enorm virtuell ”Mustihund”. Hundanimationen ska finnas på Musikhuset vid Medborgartorget mellan klockan 17 och 20 på nyårsafton. 
Hunden hör nyårsraketerna med hjälp av en decibelmätare och reagerar i realtid på samma sätt som riktiga hundar gör.
”Det finns hundratusentals hushåll med hundar i Finland och över en halv miljon katter, men festdeltagarna missar det lidande som orsakas av raketerna om de inte har egna husdjur”, säger Eveliina Rantahalvari, marknadschef på Musti ja Mirri i ett pressmeddelande.
”Vi vill inte fördöma nyårsfirandet, men vi hoppas att vi genom att visa upp den här otäcka sidan kan få festdeltagarna att ta hänsyn till djuren när de väljer var de ska skjuta av fyrverkerier”, fortsätter hon.
Animerade Musti-hunden

ANDRA LÄSER