Vansinneskörningen på Esplanaden: Polisen misstänker föraren för dråpförsök

Polisen misstänker att den man som i mycket hög hastighet körde längs Esplanaden på valborgsmässoaftonen gjorde sig skyldig till dråpförsök.

Färden slutade utanför Café Esplanad där föraren törnade mot andra fordon. Flera personer skadades lindrigt och den 34-åriga mannen är misstänkt för bland annat dråpförsök.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
10.01.2023 10:50 UPPDATERAD 10.01.2023 11:34
Det var på valborgsmässoaftonen, strax efter att Havis Amanda fått sin traditionella studentmössa, som en man kom körande längs Norra Esplanaden i mycket hög hastighet. 
Helsingforspolisen har nu blivit klar med sin förundersökning i fallet. Den i dag 34-åriga mannen misstänks för dråpförsök, försök till grov misshandel, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, motstånd mot tjänsteman och tredska mot polis.
De här brottsrubriceringarna har enligt polisen klarnat under förundersökningens gång.
”Vi har inte i något skede av förundersökningen misstänkt att föraren hade för avsikt att med flit träffa människor eller fordon. Den som gör sig skyldig till betydande fortkörning i centrum vid en livlig tid måste ändå uppfatta och förstå hur farlig handlingen är”, säger kriminalkommissarie Lasse Lagerbohm i ett pressmeddelande.
Föraren stannade inte vid polisens stoppmärke och körde sedan i betydande hög hastighet längs Norra Esplanaden.
Händelseförloppet började med att mannen inte lydde en polispatrulls stopptecken. Det var vid Presidentens slott på Norra Esplanaden.
Han körde sedan mot korsningen av Norra Esplanaden och Katrinegatan och vidare via Alexandersgatan och Unionsgatan tillbaka till Norra Esplanaden. 
Färden slutade när 34-åringen törnade mot en personbil som stod parkerad vid sidan av gatan. Han träffade också några fordon som var i körfilen. 
I synnerhet vid Senatstorget och Norra Esplanaden rörde sig många valborgsfirande människor, och polisen misstänker att mannen utsatte otaliga personer för fara. 
Flera personer skadades enligt polisen lindrigt.
Många lockades till centrum av Helsingfors på valborgsmässoaftonen i fjol, då traditionellt firande igen ordnades efter pandeminedstängingen.
Ärendet går nu vidare till åtalsprövning. 
Läs också:
Polisen inleder förundersökning om vansinneskörningen på Esplanaden – hade försökt stanna föraren tidigare
Vansinneskörningen på Esplanaden: Föraren var inte påverkad av rusmedel
Polisen: Vansinnesköraren befinner sig – misstänkta högutbildad ekonom

ANDRA LÄSER