Professor om trakasserifallet vid ÅA: "De förstår det här med ingripande på ett märkligt sätt"

Emeritus professor Seppo Koskinen säger att en arbetsgivare måste ingripa om en kollega utsätter en annan för sexuella trakasserier utanför arbetstiden.

Emeritus professor Seppo Koskinen.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
21.06.2022 21:25 UPPDATERAD 22.06.2022 07:05
Under tisdagen anklagade en vikarierande universitetslärare vid Åbo Akademi en manlig kollega för att ha trakasserat henne sexuellt.
Tafsandet ska ha skett en efterfest efter ett arbetsrelaterat möte och en informell arbetsrelaterad fest.
Hon anmälde händelsen till akademin. Men svaret var att Åbo Akademi som arbetsgivare inte har befogenheter att ingripa i det som skett på fritiden.
Seppo Koskinen, emeritus professor i arbetsrätt, håller inte med.
– De förstår det här med ingripande på ett märkligt sätt. Man måste ingripa i handlingar som påverkar arbetsgemenskapen arbetstagare emellan.
Som Koskinen ser det måste arbetsgivaren utan vidare ingripa om en kollega utsätter en annan för sexuella trakasserier utanför arbetstiden.
Koskinen lyfter fram ett exempel med en personalchef som han blev uppringd av.
– De hade haft en julfest. På hemresan inträffade så mycket olika saker att personalchefen undrade om tröskeln för uppsägning hade överskridits för två av förmännen.
En av dem blev sedan uppsagd, medan man ansåg att de sexuella trakasserierna som den andra gjort sig skyldig till var av en mildare grad.
– Och de här fallen inträffade utanför arbetstiden.
Seppo Koskinen säger att sexuella trakasserier ofta inträffar under eller efter en fest.
– Det kan till exempel ske under en taxiresa. Vanligtvis har det druckits alkohol och så börjar saker ske. Med andra ord är arbetstiden inte det avgörande.
Om något sker utanför arbetstiden, och en kollega tvingar en annan kollega till exempel till samlag, så är det självklart att det påverkar stämningen på arbetsplatsen.
– I arbetarskyddslagen nämns den psykiska belastningen som en omständighet som arbetsgivaren måste ingripa i. Och av den här typen av händelser uppstår psykisk belastning.

ANDRA LÄSER