Ryskt par gripet i Stockholm misstänkt för spionage – helikoptrar togs till hjälp i gryningsräd

Tidig tisdagsmorgon slog den svenska säkerhetspolisen och försvarsmakten till i vad som beskrivs som ett stillsamt villaområde i Stockholm. En rysk man och kvinna har gripits misstänkta för spionage.

Polisen slog till med en omfattande insats i vad som beskrivs som ett lugnt och välbärgat villaområde i Stockholm. Under dagen pågick husrannsakningar.
Richard Nordgrenrichard.nordgren@hbl.fi
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
22.11.2022 11:36 UPPDATERAD 22.11.2022 19:54
Vid gryningsräden i Stockholm använde svensk polis, försvarsmakten och säkerhetspolisen Säpo två helikoptrar. Personal hissades ner med hjälp av rep mot taket på en villa.
– Det handlade om att på kort tid ta kontroll över gärningsmän och fastighet för att förhindra förstöring av bevis, säger Stefan Hector, chef för polisens nationella operativa avdelning till Aftonbladet.
– Man ska inte kunna spola ner något i toaletten eller radera några data, rent hypotetiskt, säger han till SVT.
Två personer greps, den ena ”misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt”, skriver Säpo i ett pressmeddelande.
– Det är allvarliga misstankar, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.
Den andra är anhållen misstänkt för medhjälp till brotten, enligt åklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål som leder förundersökningen.
Säkerhetspolisen uppger sig har arbetat med förundersökningen under en tid. De gripna är enligt tidningsuppgifter ett ryskt par i 60-årsåldern.
Vilka de två personerna är och vilken främmande makt de har spionerat för berättar Säpo inte med hänvisning till att det handlar om en pågående förundersökning.
– Det är nu ett pågående förundersökningsärende och vi varken kan eller får ge mer detaljer, säger Fredrik Hultgren Friberg vid säkerhetspolisens presstjänst.

Drivit företag

Enligt Aftonbladet är de gripna ett ryskt par i 60-årsåldern som bor i ett villaområde i Stockholm. Det skriver också Expressen.
De ska ha flyttat till Sverige strax före millennieskiftet. Paret har enligt Aftonbladet haft företag med import- och exportverksamhet.
Polisen har namngett ärendet ”operation spjut” enligt Aftonbladet. Säkerhetspolisen uppger att förundersökningen pågått under en tid. Husrannsakningar har genomförts under dagen och en person, förutom de gripna, har enligt Säpo tagits in till förhör.
Senast på fredag klockan tolv svensk tid måste personerna antingen häktas eller släppas på fri fot.
Handlingar som åklagaren har lämnat till tingsrätten visar enligt nyhetsbyrån TT att brottsligheten som riktas mot Sverige har pågått från sommaren 2014 fram till tisdagens gripande. Brottet som riktar sig mot främmande makt ska ha pågått från januari 2013 fram till gripandet.
SVT har talat med en granne till fastigheten där paret greps. Grannen skottade snö när skåpbilar och helikoptrar kom till platsen.
– Det var en väldig kalabalik. Massor av människor sprang ut ur skåpbilarna. Jag undrade ”vad är det som händer”.
Dagens Nyheter har talat med en granne som talar om fönster som slogs sönder och att tre personer sedan fördes ut ur huset. En annan säger att kvinnan pratat bra svenska, medan mannen talat engelska.

Spioneri och annan olovlig underrättelseverksamhet  enligt Säpo

Underrättelseofficer: Den person som för ett främmande lands räkning har till uppgift att skaffa information – själv eller med hjälp av någon annan. Personen kan vara anställd i sitt hemlands underrättelse- eller säkerhetstjänst, men har i mottagarlandet ofta en diplomatisk tjänst, en så kallad ”täckbefattning”.
Agent: Den person som underrättelseofficeren lyckas etablera samarbete med. Agenten har ofta ingen direkt koppling till den utländska underrättelsetjänsten, utan får sitt uppdrag från underrättelseofficeren.
Underrättelseofficerens roll är att ge uppdrag åt och att leda/driva agenten, medan agentens roll är att skaffa upplysningar.
Spion, i juridisk mening, är den som exempelvis skaffar eller lämnar över hemlig information med syftet att gå främmande makt till handa.
Det förekommer även så kallade vilande agenter som inte träder i aktiv tjänst som spion på flera månader eller ibland till och med år.
Ett 15-tal stater har underrättelseofficerare på plats i Sverige, enligt Säpo. Hotbilden från främmande makt betecknas sedan flera år tillbaka som förhöjd.
Källa: TT

Ovanlig insats

Att försvaret stöttar en polisinsats med två helikoptrar hör inte till vanligheterna, menar Tony Ingesson biträdande lektor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.
– Det är inte riktigt typiskt, polisen har ju också helikoptrar. Det skulle kunna tyda på att det är något lite ovanligare på gång, säger han till TT.
Enligt Ingesson är det intressant att misstankarna dels även gäller underrättelseverksamhet mot ett annat land, dels att brottet redan nu rubriceras som grovt.
– Ska man rubricera det som grovt får man ha lite mer att gå på, och en ganska konkret idé om vad syftet med det de höll på med var.
En dörr i huset där polisen grep två personer misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet och medhjälp till samma brott.

Underrättelsebehovet har ökat

Ärendet har ingen koppling till något annat pågående ärende som Säkerhetspolisen har, enligt Säpo.
Tony Ingesson tolkar det som att det nya fallet inte har någonting att göra med ett annat aktuellt fall.
I början av november greps två bröder misstänkta för att ha spionerat för den ryska underrättelseorganisationen GRU. Rättegången mot bröderna, där den ena tidigare jobbade för säkerhetspolisen, inleds på torsdag i Stockholms tingsrätt.
– Bröderna har suttit gripna länge, och den huvudsakliga verksamheten var dessutom ännu längre tillbaka, säger Ingesson till TT.
Förklaringarna till att det görs nya gripanden som kan handla om spioneri och inhämtning av information mot ett annat land kan vara många. Ingesson menar att det kan vara en kombination av en ökad hotbild och en mer aktiv säkerhetspolis.
– Underrättelsebehovet för egentligen alla har blivit större i och med att det är ett spänt läge: krig i Ukraina, sabotage mot Nord Stream och drönarflygningar i Norge. Man behöver mer av den varan och man behöver det snabbare. Då blir det också ett ökat risktagande.
– Samtidigt är alla kontraspionagemyndigheter mer på hugget.
De två bröderna har iranskt ursprung men det är Ryssland som de 42- och 35-åriga männen misstänks ha samarbetat med.
I Finland nämns Ryssland och Kina särskilt i den översikt över den nationella säkerheten som Skyddspolisen publicerade i slutet av september. I den varnas för underrättelseverksamhet mot Finland.
”Den huvudsakliga metoden för de ryska underrättelsetjänsternas informationsinhämtning är långsiktig personbaserad underrättelseinhämtning under diplomatisk täckmantel”, heter det i rapporten.

Omhäktning i Norge

Även i Norge är ett fall av misstänkt spionage aktuellt. I slutet av oktober greps en man misstänkt för att spionera för Ryssland. Han var knuten till Norges arktiske universitet i Tromsø.
Han har brasilianskt medborgarskap, men det är enligt den norska säkerhetspolisen PST en täckmantel.
Den 44-åriga mannen har varit häktad i fyra veckor. PST gick på tisdagen ut med att säkerhetspolisen begär om fyra veckor till. Det rapporterar NRK.
Mannen kommer inte själv att vara på plats under häktningsrättegången som hålls på fredag. Han nekar enligt NRK också att låta sig höras. Via sin advokat har han nekat skuld.
PST menar att 44-åringen är en illegalist, en agent som infiltrerar ett samhälle under falsk identitet och har ett uppdrag hos en utländsk underrättelsetjänst.
Artikeln har uppdaterats.

ANDRA LÄSER