Kapten Sparv tackar för sig

– Karriären på toppnivå är över. Jag har kramat ut allt som fanns att krama ut ur kroppen.

Tim Sparv får mera tid för familjen. Åtminstone under våren.
20.12.2021 12:38
Att Tim Sparvs aktiva karriär är över är ingen större överraskning. Då kroppen aktivt sagt ifrån under de senaste åren var det dags att tacka för sig.
– Den ursprungliga planen var att spela ett år till i HJK men under hösten har beslutet att sluta successivt vuxit fram. Någon bitterhet känner jag inte över huvud taget. Jag är stolt över det jag åstadkommit och tacksam över allt jag fått uppleva, säger Sparv.
Sparv har gjort en lång karriär i diverse klubbar i Europa men att han för evigt kommer att förknippas med det finska landslaget är knappast en överdrift. Den pudelkloka centrala mittfältaren var en oerhört viktigt del av det finska landslag som under de senaste åren förvandlats från ett nersablat och hånat landslag till ett landslag som nämns med respekt ute i Europa.
– Landslaget blev ett hem för mig och jag har alltid en känt en stor stolthet då jag fått dra på mig landslagströjan. Jag upplevde många fina stunder med juniorlandslagen. A-landslagsgänget blev som ett andra hem för mig. Stämningen där var alltid fantastisk.
Sparv gjorde sig känd som en noggrann och samvetsgrann spelare. Både på och utanför planen.
– Jag har alltid försökt vara den bästa versionen av mig själv. Jag hoppas att jag blir ihågkommen som en uppmuntrande och osjälvisk lagkamrat.
Att vara toppidrottare på heltid innebär att du måste vara väldigt självisk. Många uppoffringar krävs både av dig själv och de i din närkrets.
– Tack till alla som hjälpt och stått ut mig. Allra främst till mina föräldrar.
Våren 2021 upplever Sparv som den mest stressande tiden i sitt liv, åtminstone så här långt.
Klubblaget Larissa befann sig i ett kaotiskt tillstånd, Sparv hade stora problem med sitt knä och gick en desperat kamp mot klockan för att kunna medverka i EM.
– Jag är nöjd med sättet jag kunde prestera i EM trots att förberedelserna var allt annat än optimala.
Sparv ser fram emot att ta det lugnt under en stund framöver. Efter att i två decennier levt på toppidrottens villkor är planen den närmaste tiden att andas ut.
– Under vintern och våren tänker jag vara med familjen och fundera lite över framtiden och sondera terrängen.
Sparv har inte gjort någon hemlighet av att han ser en tränarkarriär i någon form som något han vill syssla med i framtiden.
- I tränarvärlden gäller samma sak som i spelarvärlden. Du måste ha viljan att utveckla dig och bli bättre hela tiden. Ingen är någonsin fullärd.
- Jag har lovat min flickvän att hon kommer att se betydligt mera av mig under våren. I framtiden kan det säkert hända att hon ser ännu mindre av mig. Tränarkarriären är något som verkligen intresserar mig. Och så ska jag försöka skriva studenten under nästa år, säger Sparv.

Tim Sparv

Född: 20 februari 1987 i Oravais.
Familj: Flickvännen Jitka Novackova. En dotter.
Klubbar: Norrvalla FF, Southampton U18, Halmstad, VPS, Groningen, Greuther Fürth, Midtjylland, AE Larisa, HJK.
Matcher/mål totalt: 402/13
Landslaget: 84 matcher/1 mål.

ANDRA LÄSER