59 000 Volvobilar återkallas

ÅTERKALLAR. Volvo återkallar alla bilar av årsmodell 2016 med femcylindrig dieselmotor av modellerna: S60, V60, XC60, V70 och XC70. Bild: JASON SZENES

Bilarna kan slockna mitt under färd. Nu återkallar Volvo 59 000 bilar.

– Det stänger ner och startar upp igen. Hela processen tar ungefär en sekund. Det kan upplevas som obehagligt, men vi har inte sett några rapporter på olyckor eller incidenter, säger Stefan Elfström, presstalesman för Volvo Cars.

Orsaken är ett mjukvarufel.

– Det upptäcktes med hjälp av våra kunder som kom in med rapporter om vad de upplevt med sina bilar, ett kortare avbrott under körning. Vi har analyserat felrapporterna och kommit fram till vad felet bestod i, säger Stefan Elfström.

Bland de drabbade bilarna finns ett hundratal polisbilar, både utryckningsfordon och civila tjänstebilar, som får mjukvaran uppdaterad i polisens egna verkstäder.

Sedan felet upptäcktes har biltillverkaren kartlagt bilarna som kan drabbas. Nu har man börjat skicka ut brev till alla berörda bilägare, som uppmanas att bege sig till närmaste verkstad.

– Mjukvaran har gått ut till våra återförsäljare, så man kan få sin bil åtgärdad redan nu om man vill. Man behöver inte vänta på brevet, säger Stefan Elfström.

Volvo återkallar alla bilar av årsmodell 2016 med femcylindrig dieselmotor av modellerna: S60, V60, XC60, V70 och XC70.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03