Nu finns det säsongsjobb att söka – viss efterfrågan på språkkunniga tomtar

Julsäsongen närmar sig och det märks i mängden lediga jobb. Företag anställer nu säsongsarbetare inom logistik, post och detaljhandel, men också inom turism och restauranger. Speciellt stor är efterfrågan på språkkunniga tomtar och julgubbar.

Språkkunnig, slagfärdig och gillar att uppträda – nu finns det lediga säsongsjobb som julskapare att söka. Störst är efterfrågan på julgubbar i turismföretagen i norra Finland, men även i söder anställs nu juljobbare inom många branscher.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
20.10.2022 08:17 UPPDATERAD 20.10.2022 08:24
Personalbristen har varit ett alldagligt problem inom restaurangbranschen redan i ett par års tid, och situationen verkar inte lätta inför den annalkande julsäsongen, som traditionellt har varit en guldgruva. Många restauranger rekryterar nu julhjälp parallellt med fasta tjänster som kockar och servitörer.
Men det är också flera andra branscher som konkurrerar om lediga arbetstagare. Inför julsäsongen finns lediga kortjobb inom bland annat försäljning, logistik och nöjesbranschen.
Exempelvis Posti letar nu efter säsongsarbetare inför julen. Posti anställer årligen omkring 5 000 säsongsarbetare, och största delen av dem jobbar antingen under sommaren eller i december. Posti rekryterar arbetstagare via sina egna webbplats, där det nu bland många lediga platser som tidiga morgonutdelare även finns lediga platser som ”juljobbare”.

Flera annonser i år

På arbetsförmedlingen Duunitori finns över 400 annonser där man letar efter julhjälpredor till butiker, logistikcentraler och företag inom turism och nöjesbranschen. Antalet annonser är klart flera nu än för ett år sedan, vilket tyder på att arbetsgivarna ser positivt på den kommande julsäsongen, och förväntar sig en klart livligare december än under de två senaste coronaåren.
Kortjobben som julhjälpreda kräver sällan någon förhandskunskap eller utbildning, så de passar bra även för unga studerande. Det handlar ofta om kvälls-, veckosluts- och nattjobb. Till arbetsuppgifterna kan höra att fylla på varor i hyllor, packa och sortera leveranser eller att jobba som försäljare. 
Jobbet som julgubbe passar inte helt unga och oerfarna arbetstagare, då får man kanske börja som tomtenisse och jobba sig uppåt.
Turismföretag i norra Finland efterlyser nu språkkunniga och raska tomtar och julnissar, de ska guida utländska julturister bland norrsken, renar och snödrivor. Men också i södra Finland anställs en del tomtenissar, dessa ska främst jobba inom handel och nöjesbranschen med kundservice av olika slag.
Jobbet som jultomte passar kanske ändå inte vem som helst. Kraven på tomtar och ”julskapare” är nämligen större än på vanliga julhjälpredor. En inhoppande jultomte förväntas vara pratsam och munvig, behärska flera olika språk, gärna ha erfarenhet av att uppträda och kan hen dessutom sjunga eller musicera så räknas det som extra merit.

ANDRA LÄSER