RFV: Kunder med tre doser vaccin nekades tillträde

Den första helgen med coronapasset har fungerat väl, trots en del gjutningsfel i den app som avläser QR-koden i covidintyget.

Det finns ett fel i den app som vakter använder för att läsa av covidintyg. Myndigheter ska korrigera felet så fort som möjligt. Vakten på bilden har ingen koppling till texten.
Enligt Regionförvaltningsverket i Södra Finland har kontrollen av covidintyget i restaurangerna överträffat alla förväntningar under helgen.
– Restaurangerna lyckades genomdriva en effektiv kontroll av covidintygen på otroligt kort varsel, åtminstone här i huvudstadsregionen, säger Leena Piipponen, överinspektör på Regionförvaltningsverket.
Piipponen och hennes kolleger inspekterade en lång rad restauranger och krogar i Helsingfors, Esbo och Lahtis på lördagskvällen efter att de nya bestämmelserna trätt i kraft i fredags.
– En del kunder försökte ta sig in på krogen med någon annan människas covidintyg, men de försöken avvärjdes efter att personalen dubbelkollade uppgifterna med identitetsbeviset, säger Piipponen.
Enligt Regionförvaltningsverket i Södra Finland har kontrollen av covidintyget i restaurangerna förlöpt väl. Trots det upptäcktes några fel i den app som avläser QR-koden i covidintyget.

Har ni upplevt ilskna reaktioner bland dem som inte blev insläppta till krogen?

– Nej, jag tror att ilskan och missnöjet i huvudsak florerar i sociala medier. Raseriet riktar sig mot vissa krögare som får bära hundhuvudet för de nya reglerna.
Piipponen berömmer Turism- och Restaurangförbundet Maras instruktioner som enligt henne har underlättat kontrollen av covidintygen vid restaurangerna. Enligt Piipponen var personalen införstådd med de regler och rutiner som nu gäller.
– Vi har inte noterat att appen skulle ha varit överbelastad eller att tekniken inte skulle ha fungerat under helgen.
Läs också: Nu använder Helsingfors covidintyg – med varierande framgång

Gjutningsfel i appen

Piipponen påtalar i stället vissa brister i appen, som satte stopp för inträdet för flera kunder, trots att de hade fullgjord vaccinering.
– Vi har registrerat fall där applikationen har nekat inträde för sådana kunder som bevisligen har fått tre doser coronavaccin. Det felet måste korrigeras i appen nästa vecka, säger Piipponen.
Appen godkänner inte heller coronavaccinering med det nederländska vaccinet Janssen, som kräver endast en dos för fullgjord vaccinering.
– Coronavaccinet Janssen har använts i stor utsträckning i till exempel Belgien, Estland och Spanien. Det är alltså främst utlänningar som i detta fall har nekats inträde.
Enligt Piipponen har Regionförvaltningsverket redan rapporterat de uppdagade bristerna till Institutet för hälsa och välfärd, som bär ansvaret för den app som används för avläsningen av covidintygen.
Överläkare Hanna Nohynek på institutet medgav på söndagen i en intervju för Yle, att det finns en del gjutningsfel i appen, som ska rättas till. Appen ger till exempel inte inträde för dem som har insjuknat i covid-19 för mer än sex månader sedan.
– Appen registrerar inte heller fall där man har fått sin andra dos coronavaccin den senaste veckan. Uppgifterna om den andra dosen förs in i systemet med en viss fördröjning, säger Piipponen.
ANDRA LÄSER